Γκαμπριελ για Ερντογάν: Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι

Γκαμπριελ για Ερντογάν: Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας «ξεπέρασε τα όρια» όταν κατηγόρησε προσωπικά την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για «ναζιστικές πρακτικές».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του πως ο πρόεδρος της Τουρκίας “ξεπέρασε τα όρια” όταν κατηγόρησε προσωπικά την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για “ναζιστικές πρακτικές”.

“Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι” είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. “Για αυτόν τον λόγο διεμήνυσα ξεκάθαρα στον Τούρκο ομόλογό μου (τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ότι εδώ ξεπέρασαν ένα όριο”, μετά τις “σοκαριστικές” δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε νωρίτερα στην καγκελάριο Μέρκελ, κατηγορώντας την για “ναζιστικές πρακτικές” επειδή στη Γερμανία απαγορεύτηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

«Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ», είπε σήμερα ο Ερντογάν. «Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην καγκελάριο.

Η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ζήτησε να δοθεί “αποφασιστική” απάντηση στην Άγκυρα: “Ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του;” διερωτήθηκε ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια, “ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ” που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς, που εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερντογάν “ανάξιες για αρχηγό κράτους”. “Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος”, εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD.

Δριμύτατα επέκρινε τον κ. Ερντογάν και ο νεοκελεγείς πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD: «Πρόκειται για αναίδεια. Το να προσβάλει ο ανώτατος άρχων ενός φιλικού κράτους την καγκελάριο ενός φιλικού κράτους με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί θρασύτητα. Θα πρέπει κάποτε να πει κανείς στον Ερντογάν ότι ο ανώτατος άρχων ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να κλωτσά όλες τις διπλωματικές συνήθειες, αλλά το κάνει. Είναι ανάξιο ενός ανώτατου άρχοντα. Ο κ. Ερντογάν είναι στον δρόμο να χάσει κάθε έλεγχο της ρητορικής του» .

«Οποιος καταχράται τη διπλωματική προστασία για να κάνει κομματική πολιτική στη Γερμανία, δεν έχει θέση εδώ. Εάν οι τοπικές αρμόδιες Αρχές το απαγορεύουν, έχω κατανόηση γι’ αυτό» τόνισε ο κ. Σούλτς αναφερόμενος στις προεκλογικές ομιλίες μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία.

Αλλά και η αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) Γιούλια Κλέκνερ αντέδρασε αναλόγως στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: «Μα έχασε ο κ. Ερντογάν τα λογικά του;» είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF) και τάχθηκε ευθέως υπέρ της απαγόρευσης την προεκλογικών ομιλιών των υπουργών του κ. Ερντογάν στη Γερμανία και υπέρ της διαγραφής της ενταξιακής ευρωπαϊκής βοήθειας, ύψους δισεκατομμυρίων, προς την Τουρκία.