Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ώρα να ξαναφτιάξουμε τα δημοσιονομικά “μαξιλάρια”

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ώρα να ξαναφτιάξουμε τα δημοσιονομικά “μαξιλάρια”
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Kristalina Georgieva speaks at the 2022 Annual Meetings Plenary during the 2022 IMF/World Bank annual meeting October 14, 2022 in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Photo: AFP
Ανησυχία για τις αυξημένες τιμές σε τρόφιμα και λιπάσματα εξέφρασε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, ιδιαίτερα στον μεταποιητικό τομέα και ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύντρια του ΔΝΤ, είπε στους ηγέτες των οικονομικών επιτελείων της G20 που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Γκαντιναγκάρ της Ινδίας ότι η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει κάποια ανθεκτικότητα.

Ωστόσο, συμπληρώνει, υπάρχουν ανησυχητικές «αποκλίσεις στις οικονομικές προοπτικές μεταξύ των χωρών» – με ορισμένες στην παγκόσμια οικονομία να πηγαίνουν καλά, άλλες να αποδυναμώνονται και οι ευάλωτες χώρες να μένουν πιο πίσω.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε επίσης στην G20 ότι ο πληθωρισμός είχε επιτέλους πτωτική τάση – αλλά ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός παρά τις αυξήσεις στα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ειδικά για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος για τα οποία η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός είναι πλέον πολύ πιο επίμονα γεγονότα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προέτρεψε επίσης τις κεντρικές τράπεζες να μην υποχωρήσουν στον αγώνα κατά του πληθωρισμού, λέγοντας: “Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η διαρκής μείωση του πληθωρισμού. Ενώ υπάρχει πρόοδος, η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί — η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει στις ράγες. Πρόωροι πανηγυρισμοί μπορεί να αναστρέψουν τις επίπονες επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί έως τώρα στη διαδικασία αποπληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» τόνισε η Βουλγάρα αξιωματούχος.

Επιπλέον, η Γκεοργκίεβα είπε πως «είναι ώρα να ξαναφτιάξουμε τα δημοσιονομικά “μαξιλάρια” μετά από μια περίοδο διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: