Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Προτροπή στις κεντρικές τράπεζες να μην χαλαρώσουν

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Προτροπή στις κεντρικές τράπεζες να μην χαλαρώσουν
IMF Managing Director Kristalina Georgieva discusses the global economy and policy priorities ahead of the 2022 Annual Meetings at Georgetown University's School of Foreign Service on October 6, 2022 in Washington, DC. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν να επιβραδύνουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους, τα αποτυπώματα του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο παραμένουν ισχυρά.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση μέχρι ο πληθωρισμός να είναι σταθερά υπό έλεγχο, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι δεν βλέπουμε ακόμη τον πληθωρισμό να μειώνεται προς το στόχο αρκετά γρήγορα», είπε η Γκεοργκίεβα στο Bloomberg, στο περιθώριο των συνεδριάσεων των επικεφαλής οικονομικών του G-20 στο Bengaluru της Ινδίας. «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν στην πορεία μέχρι να αισθανθούμε άνετα ως προς το ότι η σταθερότητα των τιμών επιστρέφει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν να επιβραδύνουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους, τα αποτυπώματα του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο παραμένουν ισχυρά. Με την Κίνα να ανοίγει ξανά με ρυθμό που ξεπέρασε τις προσδοκίες, η Γκεοργκίεβα παρέμεινε αισιόδοξη ότι η εγχώρια κατανάλωση εκεί παραμένει κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για τον κόσμο, με μικρό κίνδυνο να προκαλέσει επιπρόσθετη έξαρση του πληθωρισμού.

Οι αρχές δεν πρέπει να χαλαρώσουν, καθώς η σταθερότητα των τιμών είναι απαραίτητη για τους επενδυτές και για τους καταναλωτές, ώστε οι τελευταίοι να συνεχίσουν τις δαπάνες, οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εκτός από τον παρατεταμένο πόλεμο και τον παρατεταμένο πληθωρισμό, τα προβλήματα χρέους που πλήττουν φτωχότερες χώρες όπως τη Ζάμπια, τη Σρι Λάνκα και το Πακιστάν προσθέτουν αβεβαιότητα, είπε η Γκεοργκίεβα. «Ανησυχώ για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν πολύ μικρό δημοσιονομικό χώρο ή καθόλου», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: