Η πορεία της γεωπολιτικής κρίσης και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη πάνε μαζί

Η πορεία της γεωπολιτικής κρίσης και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη πάνε μαζί
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η γήρανση του πληθυσμού, σύμφωνα με την Ττε.

H επιστροφή της Ελλάδας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2024 θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης και των τιμών των ενεργειακών αγαθών, καθώς και από την καλή πορεία του τουρισμού, των επενδυτικών σχεδίων και της οικονομίας της ευρωζώνης, υποστήριξε η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωσταντίνου, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία δεν συνδέονται μόνο με την τρέχουσα συγκυρία, αλλά με διαθρωτικά προβλήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφερόμενη στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ανέφερε ότι ο αριθμός τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) και της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), την περίοδο 2004-2021 αυξήθηκε από 3 σε 28, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 6 χρόνια. Όμως, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές με τη χαμηλότερη διείσδυση των ΤΕΑ. Ενδεικτικά, το έτος 2019, αντιστοιχούσε ένα ΤΕΑ ανά περίπου 250 χιλιάδες εργαζομένους. Στην κορυφή της κατάταξης, με την υψηλότερη διείσδυση, βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου αντιστοιχεί ένα ΤΕΑ ανά περίπου 25 χιλιάδες εργαζομένους.

Οι περιορισμοί στην ίδρυση πολυεργοδοτικών ταμείων, σύμφωνα με την ίδια, δεν ευνοούν την επίτευξη οικονομιών κλίμακας που θα επέτρεπαν την μείωση του επενδυτικού και διαχειριστικού κόστους. Επιπλέον, δημιουργούν στρέβλωση στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ εγχώριων Ταμείων και εκείνων από άλλες χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν κατακλείδι, όπως είπε, η θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών Ταμείων θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα σε εργαζόμενους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, να αποκομίσουν τα οφέλη της επαγγελματικής ασφάλισης, επανορθώνοντας τη σημερινή κατάσταση όπου η πρόσβαση σε αυτά αποκλείεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: