Γνωρίστε τον κορυφαίο CEO στον κόσμο

Γνωρίστε τον κορυφαίο CEO στον κόσμο

Είναι διευθύνων σύμβουλος στη δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk.

Το στέλεχος που η επιθεώρηση Harvard Business Review ονόμασε ως τον καλύτερο διευθύνοντα σύμβουλο στον κόσμο δεν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ή στη Σίλικον Βάλεϊ.

Η έδρα του Λαρς Ρέμπιεν Σόρενσεν, CEO της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, βρίσκεται στο Ρίτζφιλντ του Κονέκτικατ.

Η επιθεώρηση επέλεξε τον Σόρενσεν στην κορυφή της ετήσιας λίστας που μετρά την επιτυχία των CEO σε βάθος χρόνου. Η κατάταξη βασίζεται στα μακροπρόθεσμα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα μιας εταιρείας, ενώ για πρώτη φορά για την κατάρτισή της ελήφθη υπόψη η απόδοση της εταιρείας στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης. Υπεύθυνη για τη μέτρηση αυτής της απόδοσης είναι η εταιρεία επενδυτικών ερευνών Sustainalytics.

Ο Σόρενσεν βρέθηκε στη θέση που πέρυσι κατείχε ο Τζεφ Μπέζος της Amazon (ο οποίος έπεσε στην 87η θέση της λίστας εξαιτίας της νέας μεθοδολογίας που ακολουθεί η Harvard Business Review).

Την επιτυχία του, την οφείλει κυρίως στην απόφασή του η Novo Nordisk να εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά στη θεραπεία του διαβήτη. Αυτή η απόφαση έδωσε μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις και στην τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Παράλληλα, η εταιρεία που διοικεί ο Σόρενσεν προσφέρει ινσουλίνη με μεγάλη έκπτωση σε καταναλωτές από αναπτυσσόμενες χώρες, έχει υιοθετήσει διαφανείς και περιορισμένες πρακτικές πολιτικού lobbying, και συμμορφώνεται με τις αρχές υπεύθυνων δοκιμών σε ζώα.

Ο Τζον Τσάμπερς της Cisco Systems, ο Πάμπλο Ίσλα της Inditex (εταιρείας που ελέγχει τη Zara), ο Έλμαρ Ντέγκενχαρτ της Continental και ο Μάρτιν Σόρελ της WPP συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.