Goldair: Προτεραιότητα η νέα εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών

Goldair: Προτεραιότητα η νέα εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών

Ο Καλλίνικος Καλλίνικος του ομίλου Goldair μιλά για το μέλλον των αεροπορικών, τα capital controls και τις επενδύσεις του ομίλου.

Είναι από τους μεγαλύτερους και πλέον αξιόπιστους ομίλους στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Ελλάδα που ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του αρχικά στο εμπόριο με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, για να επεκταθεί έπειτα από πρωτοφανή για την εποχή πρωτοβουλία του ιδρυτή του, Δημήτριου Γκολέμη, στην αποκλειστική αντιπροσώπευση αεροπορικών εταιριών στην Ελλάδα.

Με μια ιστορία που μετρά 60 χρόνια ζωής ο Όμιλος Εταιρειών Goldair συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις και τις επιταγές των καιρών. Πρόσφατα μάλιστα διακρίθηκε στα βραβεία «Diamonds of the Greek Economy 2015» που απονέμονται στις ισχυρότερες επιχειρήσεις με παρουσία στην ελληνική αγορά.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Goldair, Καλλίνικος Καλλίνικος μίλησε στο FortuneGreece για τις αρνητικές επιπτώσεις των capital controls, για τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στον κλάδο των αερομεταφορών καθώς και για τα επενδυτικά πλάνα του ομίλου. Πεποίθησή του είναι πως εφόσον ο κλάδος των αερομεταφορών στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την τουριστική πορεία της χώρας, εάν και τα επόμενα χρόνια η τουριστική βιομηχανία της χώρας συνεχίσει να αναπτύσσεται, τότε σίγουρα και ο κλάδος των αερομεταφορών θα επωφεληθεί αντιστοίχως.

«Οι μεγαλύτερες προκλήσεις στον κλάδο μας αλλά πιθανότατα και στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους. Η σωστή λειτουργία του συνόλου του κρατικού μηχανισμού αλλά και ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, θα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης όλης της οικονομίας. Όσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της επιχείρησης, του πολίτη, του εργαζόμενου προς το κράτος, τόσο πιο γρήγορα η πορεία της οικονομίας της χώρας μας θα βελτιωθεί και θα πετύχει το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει στο Fortune Greece ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Goldair.

“Χαοτική η διαφορά μεταξύ του Ελ. Βενιζέλος και των περιφερειακών αεροδρομίων”

Μπορεί το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να χαίρει πλήθους διακρίσεων και βραβεύσεων, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Η διοίκηση της Goldair Handling, η οποία υπήρξε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πήρε άδεια handling στο αεροδρόμιο του Ελληνικού δίνει τη δική της απάντηση στο ερώτημα του γιατί δεν αναβαθμίζονται οι υφιστάμενες υποδομές, ενώ παραθέτει την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα. Ο κ. Καλλίνικος χαρακτηρίζει τη διαφορά μεταξύ του Ελ. Βενιζέλος και των υπολοίπων ελληνικών αεροδρομίων ως χαοτική και τονίζει πως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αναβολή της κατασκευής του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι αλλά και δυσλειτουργίες στην Υ.Π.Α., έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση την λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων. «Θεωρούμε απαραίτητο το υπουργείο μεταφορών και υποδομών να υιοθετήσει πλάνο αναβάθμισης των υποδομών σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια και να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και ανακατασκευής των αεροδρομίων που δεν ιδιωτικοποιούνται».

Επενδύσεις 17 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στην κρίση

Ο όμιλος Goldair ήταν από εκείνες τις επιχειρήσεις που συνέχισαν να υλοποιούν το επενδυτικό τους πλάνο σε μια εποχή που έφερε δραματικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς εν γένει. Την τελευταία πενταετία επένδυσε σημαντικά ποσά στις επιχειρήσεις του, διατηρώντας αλλά και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας. «Το ποσό που έχει επενδυθεί από ίδια κεφάλαια στις εταιρείες μας τα τελευταία χρόνια, ξεπερνά τα 17 εκατ. € για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου».

Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπήρχαν «νοικοκυρεμένα» οικονομικά στοιχεία η φετινή τουριστική σεζόν ήταν μια πρόκληση για όλες τις εταιρείες του κλάδου, με τις μικρότερες απώλειες να καταγράφονται για εκείνες που επέδειξαν ευελιξία κινήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξαιτίας των capital controls απειλήθηκε με το ενδεχόμενο να βγει από τον τουριστικό «χάρτη» που καταρτίζεται για την επόμενη χρονιά, ενώ δεν ήταν λίγες οι ξένες αεροπορικές εταιρείες που εξέφρασαν την επιθυμία να αποχωρήσουν από τη χώρα μη εκδίδοντας αεροπορικά εισιτήρια λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Goldair εμφανίζεται αισιόδοξος λέγοντας πως η αποκατάσταση στην ρευστότητα έχει επιφέρει την ομαλοποίηση της λειτουργίας των συναλλαγών των αεροπορικών εταιρειών. «Όσον αφορά την τάση των αεροπορικών εταιρειών για μείωση των δρομολογίων λόγω των δυσλειτουργιών δείχνει ότι αντιστρέφεται και παράλληλα αυξάνεται το ενδιαφέρον για περισσότερες πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια για την ερχόμενη τουριστική περίοδο» .

Έμφαση στη νέα εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών.

Το business plan του ομίλου Goldair εστιάζει στην αναπτυξιακή πορεία των εταιρειών του είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Ο κ. Καλλίνικος αποκαλύπτει δε πως ένας από τους στόχους του ομίλου για την ελληνική αγορά είναι η λειτουργία και ανάπτυξη της νέας εταιρείας σιδηροδρομικών μεταφορών. Πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε σε κοινοπραξία με τους Αυστριακούς σιδηροδρόμους και έχει ως στόχο την αξιοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ως πύλες εισόδου εμπορευμάτων με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη. «Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια οι σιδηροδρομικές μεταφορές από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη και αντίστροφα θα αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την εταιρεία μας αλλά και σε συνδυασμό με την δημιουργία σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελληνική οικονομία, δημιουργώντας υπεραξία στα διακινούμενα εμπορεύματα, αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας».