Goldman Sachs: Αυτό είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Αυτό είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Ιδού τα δύο χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητούν οι επενδυτές.

Με την Arm και την Instacart να έχουν σημειώσει “blockbuster” δημόσιες εγγραφές στη χρηματιστηριακή αγορά αυτό το μήνα, θα ήταν εύκολο για τους επενδυτές να παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό. Αλλά η Goldman Sachs έχει μια άλλη προσέγγιση: έχει εντοπίσει δύο βασικούς δείκτες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι μια δημόσια εγγραφή μακροπρόθεσμα, ανεξάρτητα από το αν οι μετοχές αποτελούν φούσκα ή όχι.

Για τον εντοπισμό αυτών των παραγόντων ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Goldman στις ΗΠΑ, David Kostin, και μια ομάδα αναλυτών «ξεσκόνισαν» 5.000 δημόσιες εγγραφές των τελευταίων 25 ετών.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι η αμερικανική αγορά δημόσιων εγγραφών βρισκόταν σε μια διετή «ξηρασία», αλλά ότι τελικά ανακάμπτει με «δραματικό τρόπο» – επιστρέφοντας στα κανονικά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την αστάθεια της πανδημίας.

Οι δύο πολυδιαφημισμένες δημόσιες εγγραφές του 2023 έχουν σίγουρα ξεκινήσει με ενθουσιασμό.

Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Arm είδε την τιμή της μετοχής της να σημειώνει άλμα σχεδόν 25% μέσα σε μία ημέρα μετά την εισαγωγή της στον Nasdaq, αφού πούλησε μετοχές στα 51 δολάρια – το ανώτερο όριο του αναμενόμενου εύρους τιμών.

Αυτός ο «θόρυβος» θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί σε κάποιο βαθμό, γράφει ο Kostin, καθώς οι μετοχές που τιμολογούνται πάνω από το αναμενόμενο εύρος τους συνήθως αυξάνονται κατά 38% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους.

«Το αποτέλεσμα αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο για τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν από το 2020 και μετά», πρόσθεσε. «Οι δημόσιες εγγραφές που τιμολογήθηκαν πάνω από το εύρος συνήθως σημείωσαν άλμα κατά 43% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους. Αντίθετα, οι συναλλαγές που τιμολογήθηκαν κάτω από το εύρος παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες την πρώτη ημέρα (+1%)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, η εταιρεία διανομής ειδών παντοπωλείου Instacart είδε τις μετοχές της να εκτινάσσονται κατά 40% και να ανοίγουν στα 42 δολάρια, προτού η τιμή πέσει τις επόμενες ημέρες.

Αν και δεν έχουν πειστεί όλοι οι επενδυτές από τις προσφορές – η διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Cathie Wood, για παράδειγμα, δήλωσε ότι απέφυγε την Arm λόγω της εστίασής της στην τεχνητή νοημοσύνη – ο Kostin λέει ότι οι εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο έχουν κάποιο χρόνο για να αποδείξουν την αξία τους.

Τα δύο σημάδια που κοιτάει ως ένδειξη μιας επιτυχημένης δημόσιας εγγραφής είναι τα εξής: «Μεγαλύτερη από 40% ετήσια αύξηση των πωλήσεών τους κατά το δεύτερο και τρίτο έτος μετά την εισαγωγή και θετικό καθαρό εισόδημα μέχρι την όγδοη τριμηνιαία έκθεση κερδών τους.

Παρόλο που ο αναλυτής της Goldman αναγνωρίζει ότι οι χαμηλές επιδόσεις των μετοχών του 2020-21 οφείλονται εν μέρει σε οικονομικούς παράγοντες, επισημαίνει επίσης ότι δεν είχαν αύξηση των πωλήσεων σε σύγκριση με άλλες περιόδους υψηλής δραστηριότητας.

Στην περίοδο της πανδημίας, γράφει ο Kostin, η αύξηση των πωλήσεων ήταν πιο αργή – οι επιχειρήσεις σημείωσαν μέση αύξηση 9% μέχρι το τρίτο έτος της παρουσίας τους ως εισηγμένες, σε σύγκριση με αύξηση 14% την περίοδο 2001-2019.

Συν τοις άλλοις, οι δημόσιες εγγραφές κατά την πανδημία ήταν επίσης λιγότερο κερδοφόρες, προσθέτει: «Μόλις το 52% των εταιρειών αυτής της κατηγορίας ήταν κερδοφόρες μέχρι το τρίτο πλήρες έτος τους ως εισηγμένες, πολύ κάτω από το 71% των ΑΔΕ της περιόδου 2001-2019 που απέκτησαν κέρδη μέχρι το τρίτο έτος».

Αυτό είναι ένας ακόμη δείκτης που πρέπει να παρακολουθείτε, εξηγεί ο Kostin: «Αναμένουμε ότι η κερδοφορία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις επερχόμενες δημόσιες εγγραφές. Με τις κεφαλαιαγορές κλειστές για σχεδόν δύο χρόνια, οι μη κερδοφόρες εταιρείες αναγκάστηκαν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους δαπανώντας τα ταμειακά υπόλοιπα.

«Αυτή η εμπειρία έχει οδηγήσει τους επενδυτές να προτιμούν μετοχές με υψηλά επίπεδα τρέχουσας κερδοφορίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com