Πώς οι μεγάλες πολυεθνικές εκτόξευσαν τις τιμές ακινήτων στη Ζυρίχη

Πώς οι μεγάλες πολυεθνικές εκτόξευσαν τις τιμές ακινήτων στη Ζυρίχη
Photo: pixabay.com
Η ελβετική πόλη έχει γίνει "μαγνήτης" προσλήψεων από τεχνολογικούς κολοσσούς λόγω των φορολογικών κινήτρων.

Η Ζυρίχη έχει «εκτοξευτεί» στην πρώτη θέση μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης με τις ακριβότερες τιμές κατοικιών, σύμφωνα με το Bloomberg, ξεπερνώντας -κατά πολύ- το Λονδίνο και το Παρίσι.

Με τη ζήτηση στην πόλη της Ελβετίας για ακίνητα να ενισχύεται από τις προσλήψεις που κάνουν επιχειρήσεις όπως η Google, οι τιμές των διαμερισμάτων κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ για πάνω από 18.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση στοιχεία του Bloomberg, επίπεδο υπερδιπλάσιο από αυτό του Λονδίνου.

Ακόμα και στο καντόνι της Ζυρίχης, το οποίο περιλαμβάνει μερικά απομακρυσμένα ορεινά χωριά αλλά και κατοικίες για πολλούς εργαζόμενους, οι ζητούμενες τιμές είναι σχεδόν στο επίπεδο του Παρισιού. Οι τιμές αυτές αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 16 μηνών.

Τα σπίτια στη Ζυρίχη κοστίζουν πάνω από 50% περισσότερο από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Ο αυξανόμενος αριθμός των υψηλών εισοδημάτων έχει συμβάλει στην άνοδο των τιμών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στα υψηλότερα επιτόκια που προκύπτουν από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο ρόλος της Google

Το Bloomberg σημειώνει πως οι υψηλοί μισθοί και το όμορφο φυσικό περιβάλλον κοντά στη Ζυρίχη αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Περίπου το ένα τρίτο των σχεδόν 450.000 κατοίκων της πόλης είναι αλλοδαποί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Google έχει παίξει ρόλο για αύξηση των εργαζομένων που αναζητούν κατοικία στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι από 85 χώρες εργάζονται για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό στη Ζυρίχη, ο οποίος διαθέτει τρεις πανεπιστημιουπόλεις στην πόλη.

Μια τέταρτη αναμένεται να ανοίξει αργότερα φέτος κοντά σε μια υπάρχουσα τοποθεσία στην περιοχή.

Αυτού του είδους η ανάπτυξη υπερ-αντισταθμίζει τις ανησυχίες για τις περικοπές θέσεων εργασίας μετά από την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σταδιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com