Goldman Sachs: Διπλάσια η τιμή του φυσικού αερίου το 2023

Goldman Sachs: Διπλάσια η τιμή του φυσικού αερίου το 2023
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ευρωπαϊκές τιμές θα επηρεαστούν από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως η δημιουργία αποθεμάτων

Διπλασιασμό στις τιμές του φυσικού αερίου το 2023 «βλέπει» με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η Goldman Sachs. Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα «επισκέπτεται» εκ νέου το φλέγον ζήτημα του φυσικού αερίου.

Όπως σημειώνεται, το σταδιακό stop στον αγωγό Nord Stream 1 (NS1) από τα μέσα Ιουνίου έχει καταστήσει τις καθαρές ροές προς τη ΒΔ. Ευρώπη σχεδόν μηδενικές, με το μεγαλύτερο μέρος τους να επανεξάγεται από τη Γερμανία προς την Τσεχία και από εκεί σε άλλους αγοραστές – γεγονός το οποίο εντείνει την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό, οδηγώντας το ολλανδικό συμβόλαιο TTF σε αύξηση 70%, ήτοι στα 168 ευρώ ανά MWh.

Ειδικότερα, όπως γράφει η Samantha Dart της Goldman Sachs, ενώ αρχικά το βασικό σενάριο ήταν η πλήρης αποκατάσταση των ροών του NS1 πλέον αυτό αλλάζει: «Η μη επίλυση προβλημάτων σε σχέση με τις απαιτούμενες επισκευές στους στροβίλους και η απουσία οποιασδήποτε δρομολόγησης και αποκατάστασης των μειωμένων ροών NS1 μέσω εναλλακτικού αγωγού για τον μετριασμό των επιπτώσεων υποδηλώνουν ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να υπάρξει παρατεταμένη μειωμένη ροή από τον αγωγό»…

Τιμές…

Αντίστοιχα, η αμερικανική τράπεζα αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του TTF, ώστε να αντικατοπτρίζεται ένα τέτοιο σενάριο γύρω από τις ροές NS1 μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής του. 

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs αυξάνει τις προβλέψεις της για τις τιμές του TTF στο γ’ τρίμηνο του 2022, στο δ’ τρίμηνο του 2022, στο α’ τρίμηνο του 2023 και για το καλοκαίρι του 2023 σε 153,121,77 και 138 ευρώ/MWh αντίστοιχα, από 104, 105, 76 και 75 ευρώ προηγουμένως, έναντι των τρεχουσών προθεσμιακών τιμών αγοράς των 163, 166, 159 και 106 ευρώ. 

Με άλλα λόγια, η τιμή του τρίτου τριμήνου αυξάνεται περίπου κατά 50% και η συνολική τιμή του 2023 προβλέπεται να είναι σχεδόν 100% υψηλότερη!

Οι αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις της Goldman ενσωματώνουν ένα δυστοπικό σενάριο ροών μέσω του NS1 με τρέχοντα ρυθμό εκτέλεσης 40%, ενώ η τράπεζα εξακολουθεί να «βλέπει» τη μόνιμη περικοπή των ροών ως το λιγότερο πιθανό σενάριο, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Τα παραπάνω δικαιολογούνται ως εξής: Η διατήρηση των εξαγωγικών ροών αερίου θα είναι πολύ περιορισμένη, λόγω του γεγονότος ότι θα ορίζονται μονομερώς από τη Ρωσία.

Επιπλέον, η διατήρηση του NS1 στο μηδέν θα εξαλείψει ουσιαστικά τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα έσοδα του ρωσικού δείκτη TTF, περιορίζοντας τυχόν ανοδικά έσοδα που θα προέρχονταν από επακόλουθες αυξήσεις στις τιμές TTF.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα επιταχυνόμενο ρυθμό σε ό,τι αφορά την παύση λειτουργίας της ρωσικής παραγωγής σε σχέση με τη μείωση κατά 9%, σε ετήσια βάση, στην παραγωγή της Gazprom που καταγράφεται μέχρι στιγμής.

Βεβαίως, οι ευρωπαϊκές τιμές θα επηρεαστούν από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως η δημιουργία αποθεμάτων.

Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις τιμών της Goldman ενσωματώνουν συγκεκριμένους στόχους αποθήκευσης, καθώς και τον εκτιμώμενο αντίκτυπο παραγόντων όπως η επανεκκίνηση του άνθρακα, οι εξαγορές βιομηχανικού αερίου, οι οικιακές και εμπορικές αντιδράσεις και οι πιθανές αυξητικές εισαγωγές LNG. 

Τελικά, η Goldman πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα κινηθούν βιώσιμα κάτω από τα υψηλά σημερινά επίπεδα μόνο όταν η παγκόσμια προσφορά LNG αυξηθεί σημαντικά, από το 2025, όταν αρχίζουν να υλοποιούνται αρκετά έργα υγροποίησης που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τον Καναδά.