Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως
Photo: pixabay.com
Οι ερευνητές της Goldman υπολόγισαν ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταργήσει 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης σε όλο τον κόσμο λόγω αυτοματισμού.

Τα συστήματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική διαταραχή της αγοράς εργασίας επηρεάζοντας περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα της Goldman Sachs.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή τεχνητή νοημοσύνη ικανή να δημιουργεί κείμενο ή άλλο περιεχόμενο ανάλογα με την υπόδειξη του χρηστή, έχει εκτιναχθεί σε δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI. Η κίνηση αυτή της OpenAI έκανε πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας να λανσάρουν τα δικά τους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ερευνητές της Goldman, στηριζόμενοι σε ανάλυση δεδομένων εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, υπολόγισαν ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταργήσει 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης σε όλο τον κόσμο λόγω αυτοματισμού.

Η έρευνα, που συντάχθηκε από τους Joseph Briggs και Devesh Kodnani, βρήκε ότι περίπου τα δύο τρίτα των υπαρχουσών θέσεων εργασίας θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να αντικατασταθούν μέσω αυτοματισμών της τεχνητής νοημοσύνης. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υποκαταστήσει πλήρως έως και το ένα τέταρτο των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Οι θέσεις γραφείου είναι οι πιο πιθανές να επηρεαστούν από τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Η έκθεση της Goldman τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στις νομικές υπηρεσίες και το διοικητικό προσωπικό κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη νέα τεχνολογία. Μια προηγούμενη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νομικές υπηρεσίες είναι ο κλάδος που είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από την γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Στα θετικά, εάν εφαρμοστεί ευρέως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την έρευνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση του κόστους εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγικότητα της εργασίας. Η Goldman εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: