Μπιλ Γκέιτς: Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έχει αρχίσει

Μπιλ Γκέιτς: Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έχει αρχίσει
epa07152437 Bill Gates, co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, attends a press conference in Tokyo, Japan, 09 November 2018. The Japan Sports Agency and the Bill and Melinda Gates Foundation announced a new partnership to utilize the momentum of the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 to increase awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) with the launch of the 'Our Global Goals' campaign in 2019. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενθουσιασμένος ο Μπιλ Γκέιτς από το ChatGPT

Την επερχόμενη αλλαγή παραδείγματος σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα αλλά και την κοινωνική ζωή, εν γένει, πραγματεύεται με άρθρο του στο μπλογκ ο γνωστός και μη εξαιρετέος δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς. 

Σε άρθρο του με τίτλο  «The Age of AI has start» αναφέρει πως τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτά που χρησιμοποιεί και «προσφέρει» η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επόμενης τεχνολογικής επανάστασης.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, «Έχω δει δύο τεχνολογικά επιτεύγματα που πραγματικά με εντυπωσίασαν και τα θεωρώ άκρως επαναστατικά. Η πρώτη φορά ήταν το 1980, όταν εισήλθα σε μια γραφική διεπαφή χρήστη: τον πρόδρομο κάθε σύγχρονου λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Windows. Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη ήρθε πέρυσι με την εντυπωσιακή πρόοδο στο ChatGPT της OpenAI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου». 

Όπως πρόσθεσε, «θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους».

Ο Γκέιτς είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με την OpenAI από το 2016 και πέρυσι προκάλεσε την ομάδα να εκπαιδεύσει ένα chatbot για να περάσει τις εξετάσεις βιολογίας Advanced Placement. Λίγους μήνες αργότερα, είπε, το bot μπορούσε να περάσει ένα μάθημα βιολογίας σε επίπεδο κολεγίου.

Όταν είδε αυτά τα αποτελέσματα, ο Γκέιτς άρχισε να αναλογίζεται το μέλλον και πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα διαπλέκεται με τους ανθρώπους σε καθημερινή βάση, όπως ακριβώς οι υπολογιστές και τα smartphone. «Αυτό με ενέπνευσε να σκεφτώ όλα τα πράγματα που μπορεί να επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια».

Ο Γκέιτς έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παίκτης στον αγώνα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η Microsoft, η εταιρεία που ίδρυσε, έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI. 

Προβληματισμοί…

Ωστόσο, όπως κάθε νέα τεχνολογία, υπάρχει πάντα μια ανησυχία. 

Ο Gates αντιμετώπισε μερικά από αυτά τα ζητήματα: «Οποιαδήποτε νέα τεχνολογία που είναι τόσο ενοχλητική είναι βέβαιο ότι θα κάνει τους ανθρώπους να ανησυχούν, και αυτό σίγουρα συμβαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη. Καταλαβαίνω γιατί… Εγείρει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το εργατικό δυναμικό, το νομικό σύστημα, την ιδιωτικότητα, την προκατάληψη και πολλά άλλα». Πάντως, ακόμη και ο συνδημιουργός του ChatGPT προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να μην είναι «τόσο μακριά από την δυνητικά τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: