Goldman Sachs: Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα

Goldman Sachs: Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα

Η αποπληρωμή δόσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αυξάνει τις πιέσεις που ασκούνται προς την Ελλάδα, σημειώνει η Goldman Sachs. 

Οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας αυξάνονται και αναμένεται να κλιμακωθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, καθώς πλησιάζουν οι πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία, οι ευρωπαϊκές αγορές θα «χαιρετίσουν» την είδηση, ενώ αν διατεθούν αρκετοί πόροι για την αποτροπή ενός πιστωτικού γεγονότος θα υπάρξει πορεία ανακούφισης. Όμως, αυτό μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο, εκτός και αν υπάρξει μια πιο σταθερή συμφωνία για την περαιτέρω εφαρμογή των διαρθρωτικών προσαρμογών στην Ελλάδα», σημειώνει η Goldman Sachs που εξηγεί:

«Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα παραμείνουν στο επίκεντρο, παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημόσιου τομέα προς τον ξένο ιδιωτικό τομέα είναι μικρές. Μέσα από τις εξελίξεις, οι επενδυτές θα αξιολογούν την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ δεν αποκλείεται να ενσωματώσουν στα χαρτοφυλάκιά τους και τον κίνδυνο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη».

Η Goldman Sachs υπογραμμίζει, ωστόσο, πως μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την πληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου, ούτε θα οδηγούσε στην ενεργοποίηση των απαιτήσεων προς το EFSF και δεν θα αναστείλει τη χρήση του ELA της ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες. Θα μπορούσε, όμως, σύμφωνα με τη Goldman Sachs να περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.