Goldman Sachs: Νέα ενεργειακή κρίση λόγω πράσινης ανάπτυξης, φυσικού αερίου και Ρωσίας

Goldman Sachs: Νέα ενεργειακή κρίση λόγω πράσινης ανάπτυξης, φυσικού αερίου και Ρωσίας
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η στροφή της Ευρώπης στην πράσινη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα αποθέματα, την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας και το LNG, έχουν ωθήσει την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη, κάτι το οποίο προμηνύει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας ενεργειακής κρίσης που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις βιομηχανίες όσο και στα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, το κόστος του φυσικού αερίου ανά τόνο έχει αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο μήνα, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα τρέχει με +14%. Φυσικά, εν όψει του χειμώνα, που φέρνει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, η δαπάνη για φυσικό αέριο θα μεγεθυνθεί – ειδικά στη βορειοδυτική Ευρώπη – με το risk premium να αγγίζει τα 3 δολ. / mmBtu

Ως αποτέλεσμα ο δείκτηςTitle Transfer Facility (ΤΤF), δηλαδή το Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων της Ολλανδίας, που χρησιμοποιείται ως αγορά αναφοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμπορεύεται σε €/MWh, προεξοφλεί πιθανότητα 21% για ράλι στα 32 δολ./mm Btu.

Από την άλλη, η πριμοδότηση του TTF για την παραγωγή άνθρακα κοστίζει 4,00 δολ./mmBtu σύμφωνα με τις παραμέτρους του μοντέλου καύσης από 1,15 δολ. προηγουμένως, έναντι του τρέχοντος προσδοκώμενου spread κοντά στα 7 δολ.

Επιπλέον, δεδομένου του ράλι στις διεθνείς τιμές του άνθρακα, η Goldman Sachs αυξάνει την εκτίμησή της για την παραγωγή άνθρακα τον χειμώνα στα 13,60 δολ./mmBtu από 10,50 δολ. 

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη τιμής στον δείκτη TTF για τον χειμώνα 2021/22 (που ισοδυναμεί με το κόστος παραγωγής άνθρακα συν το ασφάλιστρο TTF) θα αγγίξει τα 17,60 δολ/mmBtu από 11,60 δολ. προηγουμένως. 

Και, φυσικά, όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, η αγορά της Ευρώπης είναι πολύ πιο εκτεθειμένη λόγω της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, ενώ π.χ. οι ΗΠΑ έχουν ως εναλλακτική το φυσικό αέριο που παίρνουν από τα Απαλάχια Όρη και τον Καναδά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι απογοητευτικές ροές προσφοράς τους επόμενους μήνες θα επιδεινώσουν τον αντίκτυπο ενός πολύ ψυχρού ευρωπαϊκού χειμώνα.