Goldman Sachs: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

Goldman Sachs: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

Συστημικές συνέπειες θα έχει ένα ενδεχόμενο Grexit, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο.

«Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της βρίσκονται στο στόχαστρο παρότι ελάχιστο μέρος του χρέους ανήκει σε ιδιώτες. Ο λόγος είναι απλός: το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ κρύβει συστημικές συνέπειες», αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs και προσθέτει:

«Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν προς μια προκαταρκτική συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εκταμίευση επαρκών πόρων για να πληρωθεί το ΔΝΤ τον Ιούνιο και να ανοίξει το δρόμο για την επόμενη φάση των διαβουλεύσεων που αφορούν σε ένα τρίτο πρόγραμμα».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται: «Από νομική πλευρά, σε περίπτωση που δεν πληρωθεί μια δόση του ΔΝΤ, δεν θα πυροδοτηθουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και δεν θα οδηγηθεί ο EFSF στο να ζητήσει την εξόφληση του συνόλου του δανείων. Δεν θα προκληθεί αναστολή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ωστόσο, ένα τέτοιο γεγονός θα περιπλέξει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, θα φέρει διαμαρτυρίες από άλλα κράτη μέλη του ΔΝΤ και πιθανότατα θα επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων».

Η Goldman Sachs καταλήγει: «Εξακολουθούμε να περιμένουν χαμηλή απόδοση σε ό,τι αφορά τις προσαρμοσμένες αποδόσεις των τίτλων της ευρωπαϊκής περιφέρειας τον επόμενο μήνα καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται».