Η Google θέλει να σταματήσει τα ψέματα

Η Google θέλει να σταματήσει τα ψέματα

Η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να αλλάξει τον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησής της, επικεντρώνοντας στην ακρίβεια του περιεχομένου παρά τη δημοφιλία.

Πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα του Google Search; Η απλή αυτή ερώτηση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και έχει δημιουργήσει μια σειρά από μύθους για το Internet. Τώρα, όμως, η Google μπορεί να βρήκε έναν νέο τρόπο για να βάλει κάποια τάξη στο θέμα.

Η εταιρεία σκοπεύει να αλλάξει τον αλγόριθμο που βαθμολογεί τις ιστοσελίδες, επικεντρώνοντας στην ακρίβεια του περιεχομένου τους. Όσο πιο αξιόπιστα, τόσο πιο «ψηλά» θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Μέχρι τώρα, η Google βασίζει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της σε κριτήρια όπως ο αριθμός των συνδέσμων προς αυτές τις σελίδες, ο χρόνος που οι χρήστες σπαταλούν σε αυτά ή το πόσο δημοφιλείς είναι τα προφίλ μιας ιστοσελίδας στα social media.

Αν και ο αλγόριθμος PageRank (από το όνομα του συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ) υποτίθεται πως βαθμολογεί τις ιστοσελίδες με βάση τη συνολική φήμη τους, οι αναλυτές της Google παραδέχονται πως το τρέχον σύστημα βασίζεται περισσότερο στη δημοφιλία, παρά στην αξιοπιστία τους.

Για να λύσει το πρόβλημα, η Google σχεδιάζει ένα νέο αλγόριθμο ο οποίος περιγράφεται σε πρόσφατο άρθρο του New Scientist. Ο νέος αλγόριθμος θα χρησιμοποιεί τη γνωσιακή βάση δεδομένων της Google (γνωστή ως Knowledge Vault), που περιέχει 2,8 δισεκατομμύρια δεδομένα (facts), αντλημένα από το διαδίκτυο. Έπειτα, θα συγκρίνει το περιεχόμενο των websites με τα δεδομένα της βάσης της και άλλα, συνδεδεμένα με παραπομπές σε αυτά, δεδομένα, παράγοντας ένα «σκορ» για κάθε σελίδα. Οι σελίδες με μεγάλη αναλογία λανθασμένων αντιστοιχιών θα «βυθίζεται» στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Ο νέος αλγόριθμος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας, σύμφωνα με τη Google. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλές περιπτώσεις και θέματα που πρέπει να υπολογιστούν πριν την τελική του μορφή, όπως το να βεβαιωθεί πως τα νέα γεγονότα θα υπολογίζονται με ασφαλή τρόπο από το σύστημα.