Η Google τιμά την Dorothy Hodgkin

Η Βρετανίδα χημικός γεννήθηκε πριν από 104 χρόνια και σπούδασε στο Somerville College της Οξφόρδης.

Βρετανίδα χημικός, με σημαντικό έργο στην ανάπτυξη τεχνικών κρυσταλλογραφίας με ακτίνες Χ, που οδήγησαν στον προσδιορισμό της δομής των πεπλεγμένων οργανικών μορίων. Το 1964 βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας για τον προσδιορισμό της δομής της βιταμίνης Β12.

Η Ντόροθι Κρόουφουτ (Dorothy Crowfoot), όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στις 12 Μαίου του 1910 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ο αρχαιολόγος πατέρας της βρισκόταν σε ανασκαφική αποστολή. Μετά τον χωρισμό των γονέων της, ακολούθησε την μητέρα της στην Αγγλία και το 1928 άρχισε να σπουδάζει χημεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά την διάρκεια των σπουδών της, ασχολήθηκε με την μελέτη της δομής πολύπλοκων μακρομοριακών ενώσεων με την τεχνική της περίθλασης των ακτίνων Χ.

Ακολούθως άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου το 1934, μαζί με τους συνεργάτες της, έλαβε την πρώτη φωτογραφία του φάσματος περίθλασης των ακτίνων Χ της πεψίνης, η οποία ανήκει στην κατηγορία των πρωτεϊνών. Το ίδιο έτος άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1970 έγινε πρύτανις του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Dorothy Hodgkin2

Το 1934, προσβλήθηκε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, που με την πάροδο του χρόνου της δημιούργησε μεγάλα κινητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να περάσει πολλά χρόνια της ζωής της σε αναπηρικό καροτσάκι. Η δυσμενής εξέλιξη της υγείας δεν επηρέασε καθόλου το διδακτικό και ερευνητικό της έργο. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον μαρξιστή ιστορικό Τόμας Χότζκιν (1910-1982) με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Ο Χότζκιν υπήρξε δραστήριο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και ο μεγάλος έρωτας της και μέντοράς της στην Χημεία Τζον Ντέσμοντ Μπερνάλ (1901-1971), με τον οποίο συνέχισε να έχει ερωτικές σχέσεις κατά την διάρκεια του γάμου της.

Την δεκαετία του σαράντα, η Χότζκιν συνέχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πιο γνωστή της μαθήτρια από εκείνα τα χρόνια ήταν η μετέπειτα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.Την ίδια περίοδο ασχολήθηκε με την μελέτη της δομής της πενικιλλίνης. Μαζί με τους συνεργάτες της έλαβε μια σειρά φωτογραφιών των φασμάτων περίθλασης ακτίνων Χ της βιταμίνης Β12, μιάς ένωσης με την πιο πολύπλοκη δομή μη πρωτεϊνικής φύσης, για να οδηγηθεί τελικά το 1948 στην πλήρη διευκρίνηση της διάταξης των ατόμων στο μόριο της. Για την ανακάλυψή της αυτή τιμήθηκε το 1964 με το Νόμπελ Χημείας.

Dorothy Hodgkin3

Κοινωνικά ευαίσθητο άτομο η Χότζκιν, έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα ανισοτήτων και διεθνούς ειρήνης, μέσα από τις γραμμές της διεθνούς οργάνωσης Pugwash, που ίδρυσε το 1957 ο Μπέρτραντ Ράσελ. Από το 1976 έως το 1988 διετέλεσε πρόεδρος αυτής της οργάνωσης, που συσπείρωνε στις τάξεις της πανεπιστημιακούς και πρόσωπα κύρους απ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό τον διάλογο για την λύση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη.

Το 1983 δέχθηκε έντονες επικρίσεις, όταν προλόγισε ένα επιστημονικό άρθρο της Έλενας Τσαουσέσκου, συζύγου του ρουμάνου κομμουνιστική ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, που θεωρούταν σπουδαία χημικός, κατά την διάρκεια της παντοδυναμίας του άνδρα της . Όταν μετά την πτώση του ρουμάνου δικτάτορα το 1989, αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του δεν είχε τελειώσει ούτε καν το γυμνάσιο, η εικόνα της Χότζκιν αμαυρώθηκε ελαφρώς.

Η Ντόροθι Χότζκιν (Dorothy Hodgkin) πέθανε στο Ιλμινγκτον της Αγγλίας στις 29 Ιουλίου του 1994, σε ηλικία 84 ετών.

Διαβάστε ακόμα:

Εφευρέσεις με γυναικείο στίγμα

Εφευρέσεις με γυναικείο στίγμ -Μέρος Β’

«Είμαι η Μαλάλα»