Γουέιν Τινγκ: Πώς μετά την ανάρρωση από εγκεφαλικό οδήγησε τη Lime σε IPO 1,7 δισ. δολαρίων

Γουέιν Τινγκ: Πώς μετά την ανάρρωση από εγκεφαλικό οδήγησε τη Lime σε IPO 1,7 δισ. δολαρίων
Photo: Shutterstock
Από τη μάχη με τον ανταγωνισμό της Bird και την ανασχεδίαση των ηλεκτρικών σκούτερ έως την εισαγωγή της Lime στο χρηματιστήριο, ο CEO της εταιρείας μιλά για τη στρατηγική που στήριξε την ανάπτυξή της και την ανάγκη για περισσότερη ανθρωπιά στην επιχειρηματική ηγεσία.
  • Ο Γουέιν Τινγκ οδήγησε τη Lime στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, με αποτίμηση περίπου 1,7 δισ. δολαρίων.
  • Η Lime βελτίωσε την ανθεκτικότητα των ηλεκτρικών σκούτερ και ποδηλάτων της, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους σε περισσότερα από πέντε χρόνια.
  • Ο CEO της Lime εξηγεί πώς η λειτουργική αποδοτικότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο ανταγωνισμός με την Bird διαμόρφωσαν την πορεία της εταιρείας.

Ο Γουέιν Τινγκ, CEO της Lime, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, μια εμπειρία που τον έκανε να αναζητήσει άλλους επικεφαλής επιχειρήσεων οι οποίοι είχαν μιλήσει δημόσια για την ανάρρωσή τους. Μη βρίσκοντας αρκετά παραδείγματα, αποφάσισε να μοιραστεί τη δική του ιστορία, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ανθρώπους που περνούν κάτι αντίστοιχο.

Μιλώντας στην εκδήλωση Tech Insider: Growth Mode, με τη χορηγία της Fidelity, αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερη ανθρωπιά στη Σίλικον Βάλεϊ, όπου η ευαλωτότητα συχνά δεν ταιριάζει με την εικόνα που επιδιώκουν να προβάλλουν οι CEO. «Το να δείχνεις αδυναμία και να αποκαλύπτεις ότι είσαι άνθρωπος είναι μια εικόνα που πολλοί CEO δεν θέλουν να προβάλλουν», σημείωσε.

Η προσωπική του περιπέτεια συνέπεσε με μια δύσκολη περίοδο για τη Lime, η οποία έφτασε στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο, έπειτα από χρόνια ανταγωνισμού με εταιρείες όπως η Bird και μια πανδημία που οδήγησε σε πτώση των εσόδων της κατά 95%.

Για τον Τινγκ, τόσο η ανάρρωση όσο και η επιχειρηματική ανάκαμψη απαιτούν σταθερή προσπάθεια. Όπως είπε, το ζητούμενο είναι να γίνεσαι «1% καλύτερος» κάθε μέρα.

Η ανασχεδίαση των ηλεκτρικών σκούτερ και ποδηλάτων της Lime αποτέλεσε βασικό μέρος της προσπάθειας βελτίωσης της οικονομικής της απόδοσης. Ενώ παλαιότερα η εταιρεία χρειαζόταν να αντικαθιστά ολόκληρο τον στόλο της κάθε μήνα, πλέον τα οχήματά της μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο Τινγκ υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη απαιτεί χρόνο, ακόμη και σε αγορές όπου η υπηρεσία είναι ήδη εδραιωμένη. Στο Σαν Φρανσίσκο, η Lime καταγράφει πλέον ετήσια ανάπτυξη 100%, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μάθημα από την Uber και η μάχη με την Bird

Πριν αναλάβει τη Lime, ο Τινγκ είχε εργαστεί ως επικεφαλής του γραφείου του CEO στην Uber. Από εκείνη την περίοδο κράτησε τη σημασία της βιωσιμότητας και μιας εταιρικής κουλτούρας που δεν επιδιώκει τη νίκη με κάθε κόστος.

Αναφερόμενος στην αλλαγή κουλτούρας που επιχείρησε ο Ντάρα Κοσροουσάχι όταν ανέλαβε την Uber, ο Τινγκ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν σαφή όρια στις επιχειρηματικές πρακτικές. «Η νίκη με κάθε κόστος είναι μια παράλογη ιδέα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες λανθασμένων επιλογών αργά ή γρήγορα εμφανίζονται.

Η Uber κατέχει περίπου το ένα τέταρτο της Lime και επιτρέπει στους χρήστες της να νοικιάζουν τα ηλεκτρικά σκούτερ της μέσω της εφαρμογής της. Η συνεργασία αυτή ενίσχυσε τη θέση της Lime στον ανταγωνισμό του κλάδου της μικροκινητικότητας.

Από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η Lime άντλησε περίπου 167 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αποτίμησή της διαμορφώθηκε περίπου στα 1,7 δισ. δολάρια. Η μετοχή της ενισχύθηκε προς το τέλος του καλοκαιριού, προτού υποχωρήσει κοντά στα επίπεδα της αρχικής αποτίμησης.

Η Bird, η οποία κάποτε αποτιμούνταν υψηλότερα από τη Lime, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στα τέλη του 2023. Κατά τις παρουσιάσεις της Lime σε επενδυτές πριν από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η πορεία της Bird αποτέλεσε επανειλημμένα αντικείμενο ερωτήσεων.

Σύμφωνα με τον Τινγκ, το μέγεθος της Lime, η βελτίωση της οικονομικής απόδοσης ανά όχημα και η ανάπτυξη της εταιρείας έπεισαν τους επενδυτές ότι μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από τον βασικό ανταγωνιστή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: