Γουόρεν Μπάφετ: Τι με δίδαξε η πανδημία- Η εξομολόγηση του μεγαλοεπενδυτή

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού αποδείχθηκε για κάποιους μεγάλη επιτυχία και για άλλους εφιάλτης που σίγουρα δεν έχει τελειώσει», λέει ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway.

Ο θρύλος στο χώρο των επενδύσεων, Γουόρεν Μπάφετ, υποστηρίζει πως οι επιπτώσεις- κυρίως σε οικονομικό επίπεδο- που αφήνει πίσω της η πανδημία, βαραίνουν περισσότερο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μικρών επιχειρήσεων επλήγησαν ανεπανόρθωτα εξαιτίας της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά όμως, πολλές από τις μεγάλες επιχειρήσεις σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η πανδημία είναι ένα αρκετά άνισο παιχνίδι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway στο CNBC.

Το Μάρτιο του 2020, η πανδημία έβαλε στον πάγο ολόκληρες οικονομίες, ακόμη και την οικονομία της Αμερικής, μια οικονομία 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, ενώ οι μεγάλοι λιανοπωλητές και οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου είδαν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το πρώτο τρίμηνο πέρυσι μειώθηκε κατά 31,4% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία.

Για κάποιους ο Covid δημιούργησε «εξαιρετικές αποδόσεις»

Σε ορισμένους κλάδους όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία, η πανδημία έφερε ακόμη και απροσδόκητα κέρδη, δήλωσε ο Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπρόεδρος της Berkshire. Αυτό που κατέστη κατανοητό την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τον διάσημο επενδυτή και επιχειρηματία είναι πως ο κόσμος ακόμη και σήμερα, στον 21ο αιώνα δεν είναι προετοιμασμένος προκειμένου να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Στο μέλλον, θα υπάρξει και άλλη πανδημία, το ξέρουμε αυτό. Επίσης γνωρίζουμε για τους πυρηνικούς πυραύλους, την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή. Όλα τους δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα», δηλώνει ο Μπάφετ. «Και ναι κάνουμε αρκετά πράγματα για την εξάλειψη και αντιμετώπισή τους, αλλά σίγουρα είναι ζητήματα για τα οποία η κοινωνία φαίνεται ανίκανη προκειμένου να αντιμετωπίσει πλήρως» προσθέτει.