Γραφίνη, η σιλικόνη του μέλλοντος

Γραφίνη, η σιλικόνη του μέλλοντος

Εύκαμπτη και εξαιρετικά ισχυρή, έρχεται για να παίξει κυρίαρχο ρόλο.

του Ματ Βέλα

Υποδεχτείτε τη γραφίνη, μια ξαδέρφη του γραφίτη (θυμηθείτε τα μολύβια…), η οποία μπορεί να αποτελέσει τη σιλικόνη του επόμενου αιώνα. Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών λένε ότι το συγκεκριμένο υλικό θα αναδειχθεί σε κλειδί για μία ευρεία γκάμα καινοτομιών, από ελαστικά φωτοβολταϊκά πάνελ ως πολύ ταχύτερους μικροϋπολογιστές.

Τι είναι
Μιλάμε για το λεπτότερο υλικό που έχει ανακαλύψει η επιστήμη, και ταυτόχρονα ένα από τα πιο ανθεκτικά. Ένα φύλλο γραφίνης θα μπορούσε θεωρητικά να κρατήσει έναν ελέφαντα στερεωμένο στην κορυφή ενός μολυβιού χωρίς αυτό να σπάσει.

Διαβάστε ακόμη: Στον ιστό της αράχνης

Πού θα χρησιμοποιείται
Καταρχήν, σε ελαστικές ηλεκτρονικές οθόνες. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των φωτοβολταϊκών κυψελών και για την οικοδόμηση νέων ιστών. Η γραφίνη είναι εξαιρετικά αγώγιμη και άρα θα μπορούσε κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τη σιλικόνη στην παραγωγή ακόμα μικρότερων μικροϋπολογιστών.

Από πού προέρχεται
Από εργαστήρια – και μάλιστα μικρά. Η παραγωγή γραφίνης είναι σύνθετη κι έτσι η τιμή της παραμένει αστρονομική. Η εταιρεία XG Sciences πουλά γραφίνη για 299 δολάρια το κιλό.

Διαβάστε ακόμη: Λέιζερ σύνδεση με το φεγγάρι

Ποιος ωφελείται
Από το 2007 παρατηρείται μία ορμητική άνοδος στον αριθμό των εμπορικών πατεντών. Οι κινέζικες εταιρείες προηγούνται, ακολουθούμενες από αμερικανικές, νοτιοκορεάτικες και βρετανικές. Η Samsung έχει την πρωτοκαθεδρία με 407 πατέντες σχετιζόμενες με τη γραφίνη, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων CambridgeIP.