Greenpeace: Οι μεγάλοι ρυπαντές να «πληρώσουν τον λογαριασμό» των ακραίων φαινομένων 

Greenpeace: Οι μεγάλοι ρυπαντές να «πληρώσουν τον λογαριασμό» των ακραίων φαινομένων 
Photo: pixabay.com
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη ζημιά που συνεχίζει να προκαλεί σε κλίμα, περιβάλλον και τους πολίτες της χώρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε τη Δευτέρα η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή, ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Μάλιστα, ήταν ο 13ος συνεχόμενος μήνας όπου οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έκαναν ρεκόρ.

Ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: “Ο Ιούνιος του 2024 έσπασε τα ρεκόρ ως ο θερμότερος μήνας στην ιστορία, με την Ελλάδα να δίνει μάχη με πολλαπλές πυρκαγιές και να υπομένει ανελέητους καύσωνες. Παρά τις ακραίες αυτές συνθήκες που αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα, νέα έργα ορυκτών καυσίμων, όπως πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU), μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου και σχέδια εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτού αερίου, συνεχίζουν να προχωρούν, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σύγκρουση μεταξύ του σημερινού εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης.

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη ζημιά που συνεχίζει να προκαλεί σε κλίμα, περιβάλλον και τους πολίτες της χώρας. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση οφείλει να βάλει ένα στοπ σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων και να λάβει φιλόδοξα μέτρα πρόληψης και λύσεις βασισμένες στη φύση για την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ian Duff, υπεύθυνος της παγκόσμιας εκστρατείας της Greenpeace “Stop Drilling, Start Paying“, δήλωσε: “Οι επιζώντες των ακραίων φαινομένων τον τελευταίο μήνα είναι εκατομμύρια. Από την Κίνα ως την Ινδία, την Ελλάδα ως την Ιταλία και από την Σαουδική Αραβία ως τις ΗΠΑ και τη Τζαμάικα, πλημμύρες, πυρκαγιές και κύματα καύσωνα έχουν καταστρέψει σπίτια, έχουν κοστίσει ζωές και έχουν βλάψει την υγεία των πολιτών. Τα φαινόμενα αυτά κόστισαν περισσότερα από 41 δις δολάρια σε ζημιές, μόνο τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Κι όλα αυτά όσο οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν τεράστια κέρδη: σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, κέρδη πάνω από 2,8 δις δολάρια κάθε μέρα εδώ και 50 χρόνια.

Οι αυτουργοί της κλιματικής καταστροφής είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Μια χούφτα εταιρειών είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Όχι μόνο αρνούνται την κλιματική επιστήμη, αλλά συνειδητά έχουν καθυστερήσει την εφαρμογή των λύσεων ενώ τα σχέδιά τους για επέκταση των δραστηριοτήτων τους αποτελούν μια επιπόλαιη επίθεση προς τον πλανήτη.

Η Greenpeace πιέζει ώστε οι κυβερνήσεις να καταστήσουν επιτέλους τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου υπεύθυνη για τις απώλειες και τις ζημιές που προκαλεί, ενώ βγάζει τρισεκατομμύρια σε κέρδη. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πουλούν ψεύτικη εικόνα και προσπαθούν να εξαγοράσουν τους πολιτικούς, όμως το μέλλον μας δεν πωλείται. Μέσα από νομοθεσίες, προσφυγές και ειρηνική δράση, ενώνουμε τις φωνές μας με τις ομάδες νέων, τις ομάδες μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, τους αυτόχθονες και πολλούς άλλους που αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουν ένα σταθερό κλίμα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: