Guardian: Ο Γιάννης Μπεχράκης φωτογράφος της χρονιάς

Guardian: Ο Γιάννης Μπεχράκης φωτογράφος της χρονιάς

Το προσφυγικό δράμα μέσα από τον φακό του Έλληνα φωτογράφου.

Ο Έλληνας φωτογράφος που εργάζεται για το πρακτορείο Reuters αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος του 2015 από την βρετανική εφημερίδα «Guardian». Οι φωτογραφίες του, οι οποίες αποτυπώνουν το δράμα των προσφυγών που διασχίζουν καθημερινά τα νερά του Αιγαίου, έκαναν τον γύρο του κόσμου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Μιλώντας στον «Guardian», ο Γιάννης Μπεχράκης δήλωσε: «Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών τα τελευταία 25 χρόνια, όμως αυτή η χρονιά ήταν διαφορετική: οι πρόσφυγες φτάνουν στη χώρα μου» και προσέθεσε: «Κάθε βράδυ έρχονται μερικές βάρκες. Όλοι τους οι επιβαίνοντες είναι φοβισμένοι, γιατί δεν ξέρουν πώς θα τους φερθεί η αστυνομία και οι ντόπιοι. Μικρά σκάφη εξακολουθούν να έρχονται, ακόμα κι όταν ο καιρός είναι κακός, αφού οι τουρκικές ακτές απέχουν μόλις 4 -5 ναυτικά μίλια».

 

Παράλληλα, αφηγείται μία συγκινητική ιστορία: «Πέρυσι ήμουν στο Σουρούκ, στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία και κατέγραφα τους χιλιάδες Κούρδους που άφηναν την πόλη τους, το Κομπάνι. Φέτος στη Λέσβο συνάντησα έναν άνδρα που με αναγνώρισε «τα κατάφερα φίλε μου, τα κατάφερα», μου είπε».

«Η μικρότερη πρόκληση ήταν να βγάλεις φωτογραφίες. Η μεγαλύτερη μάχη ήταν η συναισθηματική, μπροστά σε αυτήν τη θλιβερή κατάσταση που βλέπεις ξανά και ξανά», εξηγεί ο βραβευμένος δημοσιογράφος και προσθέτει: «Ξεκινούσα από τις 6:30 το πρωί και δεν σταματούσα πριν τις 11 το βράδυ ή τα μεσάνυχτα, ενώ οι βάρκες έρχονταν μέσα στη νύχτα. Σταματούσα μόνο το μεσημέρι, γιατί ο ήλιος ήταν πολύ δυνατός, αρχειοθετούσα τις φωτογραφίες και συνέχιζα μετά τις 4».

Αναφερόμενος στη φωτογραφία με το δελφίνι που συνοδεύει τους πρόσφυγες, εξηγεί: «Μια μέρα φωτογράφιζα μια βάρκα, όταν παρατήρησα κίνηση στο νερό. Νόμιζα ότι κάποιος είχε βουτήξει στο νερό. Εστίασα με τηλεφακό κι τότε είδα το δελφίνι. Το δελφίνι πηδούσε σχεδόν μπροστά από τη βάρκα. Ήταν μαγική στιγμή. Έμοιαζε σαν το δελφίνι να έδειχνε το δρόμο και να καλωσόριζε τους ανθρώπους».