Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή

Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή
Ï ðñüåäñïò ôçò ×Á Íßêïò Íßêïò Ìé÷áëïëéÜêïò êáôÜ ôçí ïìéëßá ôïõ óôç óõãêÝíôñùóç ôçò ×Á Ýîù áðü ôá ãñáöåßá ôçò ãéá ôçí åðÝôåéï ôùí Éìßùí, ÓÜââáôï 2 Öåâñïõáñßïõ 2019. ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁëÝîáíäñïò ÌðåëôÝò Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ωστόσο δεν είναι μόνο το κλείσιμο των παραρτημάτων της ανά τη χώρα, αλλά και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της, όπως και η φυγή πολλών στελεχών, που αποκαλύπτουν την κατάρρευση του κόμματος, σημειώνει η Guardian.

Την άνοδο και πτώση της Χρυσής Αυγής με φόντο «την οργή, την οικονομική κρίση, τη ρητορική μίσους, τον φόνο και τις ποινικές διώξεις» σκιαγραφεί σε ρεπορτάζ του η Guardian. Αφορμή το κλείσιμο των γραφείων στο πενταόροφο κτίριο της Μεσογείων, που άλλοτε συμβόλιζε την επιτυχία της ακροδεξιάς.

«Την περασμένη εβδομάδα οι οπαδοί πήραν ό,τι μπορούσε να μεταφερθεί από το κτίριο επί της Μεσογείων 131 αφήνοντας μόνο το Αυγή στο σήμα, που τόσο έντονα διεκήρυττε την παρουσία μιας από τις πιο βίαιες υπερεθνικιστικές οργανώσεις της Ευρώπης στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας» αναφέρει το άρθρο και συνεχιζει: «Για ένα κόμμα, που κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα η κίνηση, σε επίπεδο συμβολισμού, σηματοδοτεί κάτι παραπάνω από αλλαγή της τύχης του, ακόμη και εάν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Φίρερ, όπως πιστεύεται ότι τον αποκαλούν οι υποστηρικτές του, επιμένει ότι γίνονται απλά περικοπές».

«Εάν μπορούσαμε να χρωστάμε εκατομμύρια, θα το κρατούσαμε» έγραψε στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι τώρα το κόμμα απλά επιστρέφει στα «γραφεία της νίκης», στις εγκαταστάσεις δηλαδή από τις οποίες ξεκίνησε.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το κλείσιμο των παραρτημάτων της ανά τη χώρα, αλλά και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της, όπως και η φυγή πολλών στελεχών, που αποκαλύπτουν την κατάρρευση του κόμματος, που κάποτε με πυρσούς, ναζιστικούς χαιρετισμούς, τάγματα εφόδου σκόρπιζε τον πανικό και τον τρόμο με συντονισμένες επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και πολιτικούς αντιπάλους, σημειώνει η Guardian, προσθέτοντας ότι ο κύκλος αυτός φαίνεται να έκλεισε.

«Κάποτε μιλούσαμε για την άνοδό της, τώρα για την πτώση της» δηλώνει στην εφημερίδα ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς που παρακολουθεί τη πορεία της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της το 1980. Ο ίδιος κάνει λόγο για τους «τελευταίους σπασμούς» της οργάνωσης καθώς οι κυριότεροι βουλευτές της έχουν αποχωρήσει. «Διαλύεται. Αν είχαμε εκλογές σήμερα θα έπαιρνε λιγότερο από το μισό του 2.7% που πήρε στις εκλογές του Ιουλίου» αναφέρει ο Ψαρράς.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν η αρχή του τέλους. Έως τότε εξηγεί συγγραφέας «μόνο μετανάστες έμπαιναν στον στόχο της οργάνωσης και ήταν «αόρατοι», «ανώνυμοι» και «αβοήθητοι». Η δολοφονία ενός Έλληνα έβαλε τέλος στις πολιτικές της ανοχής απέναντι στα εγκλήματα της οργάνωσης». Όπως αναφέρει η Guardian η δολοφονία πυροδότησε μία πρωτοφανή έρευνα, που έθεσε τις βάσεις για τη δίκη 69 μελών της οργάνωσης ανάμεσα στα οποία και ολόκληρη η ηγεσία της.

«Το ανανεωμένο αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας χαίρεται. Η ήττα των ακροδεξιών, ένα χτύπημα για τα νεοφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη, αποδίδεται στις συντονισμένες προσπάθειες ενός ποικιλόμορφου, αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε και στους δρόμους» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.