H Adidas των… διαφημίσεων

H Adidas των… διαφημίσεων

Η Adidas σχεδιάζει να υπογράψει 500 νέες διαφημιστικές συμφωνίες με αθλητές στο μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Ο Τζέιμς Χάρντεν Επιλέγει Adidas».

Έτσι ξεκινούσε το εορταστικό δελτίο τύπου της Adidas που κυκλοφόρησε την Πέμπτη ανακοινώνοντας ότι το αστέρι των Χιούστον Ρόκετς, Τζέιμς Χάρντεν, υπέγραφε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την εταιρεία.

Ο Χάρντεν είχε προηγουμένως συμφωνία με τη Nike, αλλά η συμφωνία έληξε και η Adidas του προσέφερε όπως φημολογείται 200 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 13 χρόνια. Η συμφωνία αυτή είναι συγκρίσιμη με μια ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία της Adidas το 2012: εκείνη με τον Ντέρικ Ρόουζ.

Εκείνη η συμφωνία δεν πήγε και τόσο καλά για την Adidas. Ο Ρόουζ τραυματίστηκε και έχασε το σύνολο της σεζόν 2012-13, στη συνέχεια επέστρεψε αλλά τραυματίστηκε και πάλι και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2013-14. Ήταν κακή τύχη για τον παίκτη και την εταιρεία, αλλά ίσως και κακή στρατηγική από την τελευταία.

Άρα μήπως η Adidas έκανε πάλι λάθος κίνηση; Η Nike, που σταθερά υπογράφει με κορυφαία αστέρια του μπάσκετ, θεώρησε ότι δεν άξιζε να κάνει αντιπροσφορά. Μήπως αυτό είναι κακό σημάδι; Παρά το γεγονός ότι υπήρξε άμεση αντίδραση στο Twitter, συμπεριλαμβανομένων επικρίσεων για «σπατάλη χρημάτων», ο Ματ Πάουελ, αναλυτής της NPD Group, λέει ότι η Adidas έκανε μια έξυπνη κίνηση.

«Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη συμφωνία για την Adidas», λέει ο Πάουελ. «Είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Ακόμα και μη οπαδοί του μπάσκετ γνωρίζουν ποιός είναι και τον συμπαθούν. Νομίζω ότι είναι μια καλή κίνηση».

Η Adidas δυσκολευόταν ιδιαίτερα στο χώρο του μπάσκετ, οπότε η υπογραφή του Χάρντεν είναι μια προσπάθεια να μπει και πάλι στο παιχνίδι, ιδιαίτερα καθώς στο τέλος της επόμενης σεζόν η Adidas δεν θα είναι πλέον ο επίσημος χορηγός ένδυσης του πρωταθλήματος. Η Nike κέρδισε τη νέα συμφωνία, με την υπάρχουσα να λήγει το 2016. Η συμφωνία δεν απέφερε πολλά για την Adidas την τελευταία δεκαετία: Η Nike συνεχίζει να κατέχει ένα εντυπωσιακό 96% της αγοράς υποδημάτων μπάσκετ. Η Adidas ελπίζει ότι με τον Χάρντεν ως πρεσβευτή της μάρκας μπορεί να κερδίσει και πάλι την αμερικανική νεολαία.

Η νέα στρατηγική διαφημιστικών συμβάσεων της Adidas είναι ένα στοίχημα ότι αν η εταιρεία στοχεύσει στην ποσότητα, στην πορεία θα πετύχει και την ποιότητα, ίσως ακόμη και με ορισμένους παίκτες – έκπληξη.

Αυτή η προσοδοφόρα συμφωνία προσφέρει στην Adidas ένα καθιερωμένο, αγαπητό αστέρα. Όσο για το τί προσφέρει στον Χάρντεν, αν ρωτήσετε τον παγκόσμιο διευθυντής μπάσκετ της Adidas, Κρις Κράντσιο, προσφέρει στον παίκτη, «τη δυνατότητα να επιτύχει τους στόχους του και να εκφράσει τον εαυτό του με έναν εντελώς νέο τρόπο ως δημιουργός … τα όριά του δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί». Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζει η Adidas.

Πηγή: fortune.com