H αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας θα λάβει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων για να γίνει οικολογική

H αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας θα λάβει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων για να γίνει οικολογική
October 17, 2020, a green charging station from Stadtwerke SH on a parking lot in Friedrich-Ebert-Strasse in Schleswig Two vehicles can be charged at the same time at this charging station. An orange charging plug is plugged into a socket to charge an e-car. | usage worldwide Photo: AFP

του David Meyer

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να δώσει στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας δισεκατομμύρια ευρώ για να μεταβεί σε ένα μέλλον αυτοκινούμενων οχημάτων που δεν θα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Τη Δευτέρα, καθώς η Γερμανία επέβαλε μερικό lockdown, τόσο το Reuters όσο και η Handelsblatt ανέφεραν ένα σχέδιο από το υπουργείο οικονομίας για παροχή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτοκινητοβιομηχανίες και τους τοπικούς προμηθευτές τους έως το 2024, για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης γύρω από τον μετασχηματισμό του κλάδου και τη χρηματοδότηση της απαραίτητης επανεκπαίδευσης του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μετρητά θα προέρχονται από τα κονδύλια στήριξης της Γερμανίας για την πανδημία.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση του υπουργείου – η οποία τώρα πρέπει να συζητηθεί με άλλα υπουργεία στο πλαίσιο μιας τυποποιημένης διαδικασίας διαβούλευσης – υποστηρίζει ότι τα γερμανικά εργοστάσια αυτοκινήτων θα πρέπει να αλλάξουν τις μεθόδους τους καθώς, με τα ηλεκτρικά οχήματα, «οι γρηγορότεροι κύκλοι καινοτομίας απαιτούν πιο ευέλικτες παραγωγικές εγκαταστάσεις».

Ο Thomas Puls, ανώτερος οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου στην Κολωνία, δήλωσε στο Fortune ότι το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διανεμηθεί σε βάθος αρκετών ετών δεν ισοδυναμεί με τη μαζική διάσωση που πολλοί ελπίζουν για τον κλάδο που πλήττεται από την πανδημία. Ωστόσο, είπε, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τους προμηθευτές ανταλλακτικών ειδικότερα.

«Θα πρέπει να βοηθήσει ειδικά όσον αφορά το κόστος μετάβασης, αλλά δεν είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης της συνολικής μετάβασης», δήλωσε ο Puls. Προσέθεσε ότι θα ήταν επίσης σημαντικό για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βελτιώσει την υποδομή φόρτισης στη Γερμανία και να μη λησμονά ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα θα απαιτήσει «αρκετές τεχνολογίες» στον χώρο των οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών καυσίμων που θα μπορούσαν να κάνουν τα υπάρχοντα αυτοκίνητα πιο οικολογικά.

Πράγματι, η Handelsblatt ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι το ταμείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ «πρέπει να ξεκινήσει έναν βιώσιμο, γρήγορο και τεχνολογικά ουδέτερο μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας».

Αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα βασικό θέμα συζήτησης στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Autogipfel στα μέσα Νοεμβρίου, μεταξύ των μεγάλων παραγόντων της βιομηχανίας και της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του γερμανικού ΑΕΠ, οπότε παραδοσιακά ασκούσε μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση, αν και αυτό είχε σοβαρά επηρεαστεί από το σκάνδαλο Dieselgate.