H αγωγή του Τζεφ Μπέζος κατά της NASA καθυστερεί την επιστροφή στη Σελήνη

H αγωγή του Τζεφ Μπέζος κατά της NASA καθυστερεί την επιστροφή στη Σελήνη
epa09252931 An undated handout photo made available by Blue Origin shows Blue Origin founder Jeff Bezos inspects New Shepard’s West Texas launch facility before the rocket’s maiden voyage, in West Texas, USA. (issued 07 June 2021). Outgoing Amazon CEO Jeff Bezos via social media on 07 June 2021 announced he and his brother will be on Bezos's space company Blue Origin's first crewed space flight. One seat on the flight scheduled for 20 July 2021 is auctioned. EPA/BLUE ORIGIN HANDOUT MANDATORY CREDIT: BLUE ORIGIN HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αγωγή που κατέθεσε εναντίον της NASA η διαστημική εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin, έχει αφήσει μετέωρο το σχέδιο για αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι το 2024.

Η NASA ετοιμάζεται να στείλει και πάλι ανθρώπους στη Σελήνη, όμως ο Τζεφ Μπέζος φαίνεται πως μπαίνει στη μέση. Η αγωγή που κατέθεσε εναντίον της NASA η διαστημική εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin, έχει αφήσει μετέωρο το σχέδιο για αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι το 2024, παραδέχεται ο διοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

H NASA ανέθεσε στη SpaceΧ του Έλον Μασκ την ανάπτυξη της σεληνακάτου που θα χρησιμοποιηθεί στο μεγάλο εγχείρημα, όμως η Blue Origin προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία επιλογής εργολάβου ήταν παράτυπη. Η υπόθεση εκκρεμεί τώρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα, ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πότε θα αναχωρήσει η ιστορική αποστολή. «Θέλετε να καλέσετε τον ομοσπονδιακό δικαστή και να τον ρωτήσετε;» απάντησε ο Νέλσον σε ερώτηση του Associated Press για τον στόχο του 2024. «Η απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε σε αυτή τη φάση. Θα προχωρήσουμε όταν δούμε πώς διαμορφώνεται η νομική κατάσταση» συνέχισε.

Πρόγραμμα Artemis

Η πρώτη αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη από το 1972, με την ονομασία Artemis III, θα ξεκινήσει με την εκτόξευση του σκάφους Orion της NASA, το οποίο θα προσδεθεί σε τροχιά με το γιγαντιαίο σκάφος Starship της SpaceX για την τελική κάθοδο στη Σελήνη. Ένας άνδρας και μία γυναίκα πιστεύεται πως είναι οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι για τον 21ο αιώνα.

Νωρίτερα η NASA θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δύο δοκιμαστικές αποστολές με το Orion, το οποίο θα πετάξει γύρω από τη Σελήνη πρώτα χωρίς επιβάτες (Artemis I) και στη συνέχεια με πλήρωμα (Artemis II).

To Starship της SpaceX δεν θα χρειαστεί μέχρι την τρίτη αποστολή, όμως η εταιρεία του Έλον Μασκ δεν μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη της σεληνακάτου όσο εκκρεμεί η αγωγή της Blue Origin. Η NASA συμφώνησε με αυτή τη διακοπή εργασιών με αντάλλαγμα την ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, αναφέρει το Business Insider.

Στον διαγωνισμό της NASA για την ανάπτυξη σεληνακάτου, φιναλίστ ήταν η SpaceX, η Blue Origin και η αεροδιαστημική εταιρεία Dynetics. Η NASA μπορούσε να επιλέξει δύο εργολάβους, τελικά όμως προτίμησε να αναθέσει το έργο στη SpaceΧ. Η προσφορά που υπέβαλε η εταιρεία του Μασκ, ύψους 2,9 δισ. δολαρίων, ήταν η φθηνότερη από τις τρεις, ανέφερε η NASA.

Μέρος του κειμένου της αγωγής της Blue Origin δημοσιοποιήθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο την Τετάρτη. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η πρόταση της SpaceX δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της NASA και παρέκαμπτε ορισμένες απαιτήσεις ασφαλείας. Η απόφαση της NASA να αγνοήσει αυτές τις ελλείψεις ήταν «αυθαίρετη και παράλογη» ισχυρίζεται η εταιρεία του Μπέζος.

«Τι θα αποφασίσει τελικά το ομοσπονδιακό δικαστήριο» διερωτήθηκε ο διοικητής της NASA στη συνέντευξη Τύπου. «Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες μετά από αυτό; Όταν μάθουμε περισσότερα για αυτά τα πράγματα θα μπορούμε να απαντήσουμε για το Artemis III» είπε.

Ακόμα και πριν από την αγωγή, πάντως, ο στόχος του 2024 για την επιστροφή της Σελήνης ήταν υπερφιλόδοξος σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Το Starship της SpaceX ακόμα δεν έχει πετάξει σε τροχιά, ενώ ο πύραυλος SLS που θα χρησιμοποιήσει η NASA για την εκτόξευση του Orion έχει συναντήσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή της NASA προειδοποιούσε ότι «δεν είναι εφικτή» η εκτόξευση της αποστολής το 2024, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη νέων διαστημικών στολών.