H Άνγκελα Μέρκελ περιμένει τον «αμετακίνητο» Αλέξη Τσίπρα

H Άνγκελα Μέρκελ περιμένει τον «αμετακίνητο» Αλέξη Τσίπρα

«Όχι» σε νέο κούρεμα χρέους ξανά από τη Καγκελάριο που επιμένει για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης - Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε σήμερα ξανά, σε συνέντευξή της , το ενδεχόμενο μιας «νέας διαγραφής» του χρέους της Ελλάδας, όπως το επιθυμεί ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας. «Υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt. «Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή του χρέους», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση εάν οι χώρες αυτές εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξοικονόμησης», συνέχισε η Μέρκελ.

Όταν ρωτήθηκε για τις πρώτες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η καγκελάριος υπογράμμισε: «Εμείς, δηλαδή η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, περιμένουμε να δούμε με ποια αντιληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση».

Ταυτόσημες δηλώσεις έκανε η Μέρκελ και σε άλλη συνέντευξή της, στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε στην Die Welt: «Αν ήμουν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός δεν θα ξεκινούσε συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ότι θα επισκεφθεί την Ιταλία και τη Γαλλία την Τρίτη και την Τετάρτη για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει προγραμματιστεί κάποια επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα επισκεφθούν Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη για συναντήσεις με τους εκεί ομολόγους τους, αλλά και με επενδυτές. Παράλληλα, γίνονται συνεννοήσεις για να συναντηθεί ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πριν από τη σύνοδο.

Αμετακίνητος ο Αλέξης Τσίπρας
Αμετακίνητος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα παραμείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των επισκέψεων Σουλτς και Ντάισεμπλουμ.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε στους συνεργάτες του ότι «οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή πολιτική θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έναντι των δανειστών.

Η σύσκεψη βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ. Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.