H αρχική δημόσια προσφορά της Uber είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία

H αρχική δημόσια προσφορά της Uber είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία
epa07560791 Signage on the floor of the New York Stock Exchange before today's initial public offering for Uber in New York, New York, USA, 10 May 2019. Shares of the stock in the company are being listed at 45 US dollars per share which will reportedly raise the company at least 8.1 billion US dollars / 7.2 billion euros. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από πλευράς απόδοσης.

της Lucinda Shen

Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι η Uber θα έγραφε ιστορία – αλλά όχι αυτού του είδους. Η τιμή της μετοχής της Uber κατέρρευσε την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσής της, την Παρασκευή, καταγράφοντας πτώση 7,6% στα 42 δολάρια περίπου, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη σφαίρα της εμπορικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή αρχικών δημόσιων προσφορών Jay Ritter, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, οι επενδυτές που αγόρασαν τις 180 εκατομμύρια μετοχές της Uber που δόθηκαν μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς στα 45 δολάρια ανά μετοχή είχαν συνολικές απώλειες 618 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό αυτό συνιστά τη χειρότερη απώλεια αξίας για μια αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ από το 1975, σε δολαριακή βάση. Ως προς το ποσοστό πτώσης της τιμής, η αρχική δημόσια προσφορά της Uber είναι η ένατη χειρότερη απόδοση πρώτης μέρας διαπραγμάτευσης όλων των εποχών, σύμφωνα με τη DealLogic. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει την πίεση προς τους επενδυτές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο αγόρασε μετοχές της Uber όταν η τιμή τους κινείτο πάνω από τα 45 δολάρια.

Το ξεπούλημα των μετοχών ήρθε σε μια συγκυρία κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αύξησε τους δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 10% στο 25%.

Επιπλέον, οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί με την Uber ύστερα από τη μέτρια απόδοση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Lyft – του μεγάλου ανταγωνιστή της Uber. Οι μετοχές της Lyft καταγράφουν πτώση κατά 35% μετά από την αρχική διάθεσή τους τον Απρίλιο. Προφανώς και η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής δεν καθορίζει το μέλλον μιας εταιρείας. Όμως, από την άλλη, η εξέλιξη αυτή της περασμένης Παρασκευής σίγουρα δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ήθελε η Uber να μείνει στην ιστορία η αρχική δημόσια προσφορά της.