H Αθήνα -μέσω νησιών- ξανά στον ξενοδοχειακό χάρτη

H Αθήνα -μέσω νησιών- ξανά στον ξενοδοχειακό χάρτη

Η ελληνική πρωτεύουσα είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε αύξηση κρατήσεων δωματίων τον Αύγουστο.

Ο Αύγουστος σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα. Ακόμη και οι μόνιμοι κάτοικοι της την συγκεκριμένη περίοδο επιλέγουν να την εγκαταλείψουν. Και όμως τον συγκεκριμένο μήνα στην Αθήνα επισκέφθηκαν πολύ περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η STR Global, εταιρεία που παρακολουθεί τις τάσεις στην παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού. Σύμφωνα με αυτά προκύπτει ότι η αύξηση της πληρότητας σε ξενοδοχεία της Αθήνας τον Αύγουστο ήταν της τάξης του 21,8%, ποσοστό που την κατατάσσει στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά η πληρότητα παραμένει χαμηλή και κινείται σε επίπεδα του 62,5%.

Διαβάστε ακόμη: Ηotel Brain: Ελληνική επιχείρηση με…μυαλό

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ξενοδοχειακό κλάδο το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων του Αυγούστου, αλλά και των θερινών μηνών γενικότερα, αφορά στην χρήση της Αθήνας ως ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ του μόνιμου τόπου διαμονής των τουριστών και του τελικού προορισμού των διακοπών τους, που είναι συνήθως τα ελληνικά νησιά. Κοινώς οι τουρίστες κάνουν μία στάση είτε γιατί προέρχονται από πολύωρο ταξείδι,είτε γιατί η πτήση τους ή το πλοίο που θα τους οδηγήσει στον τελικό προορισμό αναχωρεί την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της STR Global η Αθήνα παρουσίασε τον Αύγουστο και την μεγαλύτερη αύξηση τιμής ανά διαθέσιμο δωμάτιο στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα η μέση τιμή δωματίου τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε σε 60,12 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 29,1% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο. Στον αντίποδα την μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει το Λονδίνο με 23,1% και την τιμή ανά δωμάτιο να διαμορφώνεται όμως σε 154 ευρω. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον περσινό Αύγουστο η βρετανική πρωτεύουσα είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που, όπως είναι λογικό, είχαν οδηγήσει σε στρέβλωση των τιμών.

Τέλος εντυπωσιακή είναι η πτώση στην ξενοδοχειακή αγορά της Αιγύπτου τον Αύγουστο λόγω της εσωτερικής κρίσης που είχε ξεσπάσει. Στο Κάιρο που ήταν και το επίκεντρο των αιματηρών διαδηλώσεων οι κρατήσεις εμφανίζουν πτώση της τάξης του 45,7% με την πληρότητα με δυσκολία να ξεπερνά το 20%.

Τουρισμός: 400.000 Πολωνοί θα έρθουν στην Ελλάδα το 2013