H δικαστής που εμπνέεται από τον Spider-Man

H δικαστής που εμπνέεται από τον Spider-Man

Η Elena Kagan αποδείχθηκε μεγάλη fun του διάσημου υπερήρωα και βοήθησε με το «εμπνευσμένο» σκεπτικό της να ξεδιαλύνει μια πολύ περίπλοκη υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαίωσε τη Marvel σε μια υπόθεση που αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα ενός παιδικού παιχνιδιού που βασίζεται στον Spider-Man.

Πέρα από την ίδια την απόφαση, αυτό που προκάλεσε συζήτηση (και χαμόγελα) ήταν οι αναφορές της δικαστή Elena Kagan, στην επίσημη έκθεσή της, σε φράσεις που προέρχονται από το ίδιο το σύμπαν του ήρωα της Marvel.

Η δικαστής αποδείχθηκε μια μεγάλη φαν του διάσημου υπερήρωα. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί, για παράδειγμα, πως σύμφωνα με το σκεπτικό της οι πατέντες δίνουν «συγκεκριμένες υπερδυνάμεις» στους κατόχους τους, αλλά μόνο για συγκεκριμένο χρόνο, και πως υπάρχει ένας «ιστός» από προηγούμενα που αφορούν την υπόθεση. Αλλά και η αναφορά  στους στίχους του τηλεοπτικού μουσικού θέματος της σειράς Spiderman («by doing whatever a spider can») στην προσπάθειά της να εξηγήσει την επιτυχία του παιχνιδιού στα παιδιά.

Σε μια αναφορά της, μάλιστα, στους Stan Lee και Steve Ditko, τους δημιουργούς του Spider-Man, η δικαστής δεν δίστασε να προσθέσει μια από τις διάσημες φράσεις του δημοφιλούς κόμικ. «Σε αυτό τον κόσμο, μαζί με την μεγάλη δύναμη πρέπει να έρχεται και μια μεγάλη ευθύνη», ανέφερε η Kagan που μετέφερε ακριβώς τα λόγια με τα οποία ο θείος Ben συμβουλεύει τον ανιψιό του, και alter-ego του Spider-Man, Peter Parker.

Η αγόρευσή της, πάντως, βοήθησε σίγουρα στο να ξεδιαλύνει μια πολύ περίπλοκη υπόθεση και στην τελική δικαίωση της Marvel.