H Ελληνίδα τραπεζίτης που έγινε πλούσια βάζοντας την Ελλάδα στο ευρώ

H Ελληνίδα τραπεζίτης που έγινε πλούσια βάζοντας την Ελλάδα στο ευρώ

Αφιέρωμα του βρετανικού Independent στην Αντιγόνη Λουδιάδη, γνωστή για την τόλμη της στα deal.

Η Αντιγόνη Λουδιάδη έχει ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα για την τόλμη που επιδεικνύει στα deals που κλείνει και τώρα βρίσκεται στο τιμόνι μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης.

Αν νομίζατε ότι η πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που έκανε την συμφωνία για να μπει η Ελλάδα στο ευρώ θα μπορούσε να είχε εκδιωχθεί από το City του Λονδίνου, ξανασκεφτείτε το.

Η Αντιγόνη Λουδιάδη, ευρύτερα γνωστή ως «Άντι», έχει ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα από την τράπεζά της για τα τολμηρά της deals και τώρα βρίσκεται επικεφαλής σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης, την Rothesay Life.

Η 52χρονη, η οποία ζει με την οικογένειά της σε ένα τεράστιο σπίτι στο δυτικό Λονδίνο, ήταν ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στην έδρα της Goldman Sachs, στην Fleet Street.

Ενώ αναφέρει την εθνικότητα της ως Ελληνίδα, η εκπαίδευσή της υπήρξε όσο περισσότερο αγγλική μπορούσε να είναι. Αφού πήγε σχολείο στο Cheltenham Ladies’ College, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προτού ενταχθεί στο δυναμικό της JPMorgan, και στη συνέχεια της Goldman Sachs, αποκτώντας την ιδιότητα του εταίρου το 2000.

Οι συνάδελφοί της την περιγράφουν ως «έντονα έξυπνη», αν και σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ήταν απλά …έντονη. Λέγεται ότι κάποιοι εργαζόμενοί της προσποιούνταν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο όταν περπατούσε πλάι στο γραφείο τους για να την αποφύγουν.

Η ευχέρεια της στην ελληνική γλώσσα και οι ισχυρές διασυνδέσεις της στη χώρα συνέβαλαν στο να λάβει την προσοδοφόρα εντολή να κλείσει εκείνες τις οικονομικές ευκαιρίες που θα «φτιασίδωναν» τα χρέη της χώρας.

Ο Χριστόφορος Σαρδελής, πρώην επικεφαλής του Φορέας Διαχείρισης Χρέους της Ελλάδας που ασχολήθηκε με τις συναλλαγές μαζί της, δήλωσε στο Bloomberg ότι ήταν «πολύ επαγγελματική – λίγο επιθετική, όπως είναι ο καθένας στην Goldman Sachs».

Αλλά η ελληνική κυβέρνηση την εμπιστεύτηκε – και πρέπει να θυμόμαστε ότι η τότε κυβέρνηση ήταν πολύ πιο δεξιά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που άρεσε περισσότερο σ’ αυτήν φαίνεται να ήταν ο τρόπος με τον οποίο μπορούσε να φτιασιδώσει τη δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Η συμφωνία που η ίδια συνέλαβε φέρεται να απέφερε στην τράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αν και μόνο η Goldman γνωρίζει την πραγματική εικόνα.

Σύμφωνα με αναφορές, η αμοιβή της άγγιζε έως και τα 12 εκατομμύρια δολάρια ετησίως όταν βρέθηκε να ηγείται από κοινού του ομίλου επενδυτικής τραπεζικής. Όχι ότι δεν ήταν μια αγχωτική εργασία. Σε μια συνέντευξή της το 2005, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι ήταν «μια τυπική εργασιομανής καπνίστρια» με ένα «αγχωτικό πρόγραμμα».

Η Goldman της ανέθεσε τη διεύθυνση της Rothesay Life όταν αυτή συστάθηκε το 2007 για να αγοράσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία μεγάλων εταιρειών. To City αναμένει ότι η Λουδιάδη θα λάβει ένα μεγάλο μπόνους όταν η Rothesay εισαχθεί στο χρηματιστήριο του χρόνου.

Πηγή: Independent