H ελληνο-κυπριακή VesselBot “ρίχνει άγκυρα” στο Ρότερνταμ

H ελληνο-κυπριακή VesselBot “ρίχνει άγκυρα” στο Ρότερνταμ

Πήρε το «χρυσό» εισιτήριο για τη συμμετοχή της στο PortXL.

Μια θέση για τη συμμετοχή της στο ολλανδικό πρόγραμμα επιτάχυνσης ανάπτυξης επιχειρήσεων PortXL εξασφάλισε η ελληνο-κυπριακών συμφερόντων start up VesselBot, η οποία επελέγη ανάμεσα σε 1700 εταιρείες από όλο τον κόσμο. Από τα  19 startups που πέρασαν στην τελική φάση επελέγησαν τα 12 καλύτερα που κέρδισαν, για την καινοτόμα ιδέα τους, την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινού που αποτελούνταν από 160 μέντορες, επενδυτές και καταξιωμένα στελέχη της αγοράς. « Αυτή η διάκριση είναι πολύ σημαντική για εμάς κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Έπειτα από πάρα πολλές ώρες δουλειάς δημιουργήσαμε κάτι από το μηδέν, το οποίο ενθουσίασε τους ειδικούς στον τομέα της Ναυτιλίας. Παράλληλα περάσαμε και το μήνυμα ότι σε μια χώρα που ταλανίζεται, που δεν έχει βοήθεια από πουθενά και δεν στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα , μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα εάν υπάρχει το πάθος και η αγάπη για το επιχειρείν από ανθρώπους που προσπαθούν από μόνοι τους» αναφέρει στο fortunegreece.com, ο Διευθύνων Σύμβουλος της VesselBot, Κωνσταντίνος Κομοδρόμoς.

Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικτυακή πλατφόρμα ναύλωσης πλοίων εμπορικής ναυτιλίας που σύντομα θα κάνει το ντεπούτο της στο λιμάνι του Ρότερνταμ, όπου βρίσκεται και η έδρα του PortXL. Οι δημιουργοί του  VesselBot υπόσχονται στους χρήστες τους, τόσο στους Ναυλωτές όσο και στους Ιδιοκτήτες πλοίων, την παροχή οφελών σε στρατηγικό, λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο. Χάρη στο εξελιγμένο τεχνολογικό σύστημα που διαθέτει επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των απαιτούμενων πόρων καθώς επίσης και του κόστους διαμεσολάβησης κατά τη διαδικασία ναύλωσης, ενώ διευκολύνεται η λήψη στρατηγικών αποφάσεων μέσα από δεδομένα με σαφώς πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά.

Σε συζητήσεις με Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Το εισιτήριο για την είσοδο της εν λόγω start up στο PortXL αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να ανοίξει τα «φτερά» της στο εξωτερικό. Η εμπειρία δε του Κωνσταντίνου, ως οικονομικού διευθυντή σε διάφορες ναυτιλιακές εταιρείες είναι αυτή που του επιτρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο της ναυτιλίας και να πιάνει τον παλμό της αγοράς. Ήδη η διοίκηση της VesselBot βρίσκεται σε συζητήσεις με Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ δέχεται κρούσεις και από τους Ολλανδούς που έχουν ενθουσιαστεί με το project και έχουν λάβει ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της start up, μικρότερο του 10%. Άλλωστε το γεγονός και μόνο ότι θα βρεθεί σε ένα από τα καλύτερα λιμάνια παγκοσμίως, συνιστά μια εμπειρία που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον, ανοίγοντας και άλλες πόρτες στις διεθνείς αγορές που έχουν εξελίξει τον τομέα της ναυτιλίας.

«Μιλάμε για το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Το PortXL είναι ένα οικοσύστημα το οποίο επενδύει σε τεχνολογικά start ups και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολύ γνωστών διεθνών εταιρειών. Το γεγονός και μόνο ότι μέσω του accelerator θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Shell, η BP και η ExxonMobil είναι κάτι που ούτε το φανταζόμασταν και φυσικά κάτι που από μόνοι μας, λόγω μεγέθους, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε».

Διαφορετικός ο τρόπος προσέγγισης των start ups στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το PortXL είναι το πρώτο acceleration program για τεχνολογικά startups τα οποία δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, και στην αγορά της ναυτιλίας. Ο συγκεκριμένος θεσμός ξεκίνησε από το λιμάνι του Ρότερνταμ με την πλήρη στήριξη των εταιρειών Oord, Vopak, Boskalis, Damen, Heineken, Rabobank, και EY. Είναι στην ουσία  ένα ανοιχτό πρόγραμμα καινοτομίας το οποίο βασίζεται σε mentorship τεχνολογικών startups τα οποία εστιάζονται σε αγορές που έχουν σχέση με τη θάλασσα και τη λειτουργία των λιμανιών. Ο Κώστας προσθέτει πως το  PortXL δεν αποτελεί απλώς μια πρωτοβουλία που μένει στα χαρτιά αλλά έναν θεσμό που φέρνει απτά αποτελέσματα. «Βλέπεις αμέσως τη διαφορά στον τρόπο που προσεγγίζουν start ups στο εξωτερικό. Αρκεί να σας πω πως η Ολλανδική Κυβέρνηση, ο Δήμος και το λιμάνι του Ρότερνταμ διαθέτουν, ο καθένας ξεχωριστά, ειδικό κεφάλαιο για επενδύσεις. Στην Ελλάδα γίνονται μεμονωμένες ενέργειες, καθώς δεν υπάρχει ένα γενικότερο πλέγμα συνεννόησης».

Σε ότι αφορά το VesselBot, υπό την καθοδήγηση μεντόρων αναμένεται να υποβληθεί σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά, business model innovation, business development και ethics. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση της προόδου του σε ένα κοινό άνω των 1.000 ατόμων, σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.