H «επανάσταση των ομπρελών»

H «επανάσταση των ομπρελών»

Η ομπρέλα έχει γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κόνγκ.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κόνγκ, αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας που πέρασε υπό κινεζική κηδεμονία, είναι συνηθισμένοι στις ξαφνικές αλλαγές του καιρού και σπάνια βγαίνουν χωρίς ομπρέλα.

Η ομπρέλα συνήθως χρησιμεύει για να προφυλάσσει από τον ήλιο και σπανιότερα από τη βροχή. Πλέον όμως είναι χρήσιμη και για την προστασία από τα δακρυγόνα, ενώ έχει γίνει το σύμβολο των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Αυτό το τυπικό αξεσουάρ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δίνει τώρα το όνομά του στο κίνημα των πολιτών που ζητούν από το Πεκίνο περισσότερες πολιτικές ελευθερίες.

Η έκφραση «επανάσταση των ομπρελών» κάνει θραύση σήμερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ένα πανό με σύνθημα για την εν λόγω επανάσταση εθεάθη επίσης πάνω σ’ ένα οδόφραγμα το οποίο υψώθηκε μπροστά από ένα σταθμό του μετρό.

Οι διαδηλώσεις, κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν από το Πεκίνο περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, πήραν βίαιη τροπή χθες, Κυριακή, όταν η αστυνομία έκανε άφθονη χρήση αερίου πιπεριού και δακρυγόνων για να προσπαθήσει να τις διαλύσει.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων είναι πολλοί φοιτητές και μαθητές, βρέθηκαν με μοναδικό μέσο άμυνας τις ομπρέλες. Ή σχεδόν μοναδικό: οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο, χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως.

«Η ομπρέλα είναι πιθανόν το πιο εντυπωσιακό σύμβολο αυτών των διαδηλώσεων», λέει η Κλόντια Μο, μια βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας. «Οι διαδηλώσεις μας ήταν άλλοτε τόσο ειρηνικές. Σήμερα το σπρέι πιπεριού έχει γίνει τόσο συνηθισμένο ώστε πρέπει να προφυλαγόμαστε απ’ αυτό με τις ομπρέλες», υπογραμμίζει.  «Οι αστυνομικοί, αυτοί έχουν ασπίδες πολύ αποτελεσματικές».

Η εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που σιγοβράζει εδώ και εβδομάδες στην πρώην βρετανική αποικία επιταχύνθηκε ξαφνικά στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και το Χονγκ Κονγκ γνώρισε τις χειρότερες πολιτικές ταραχές από το 1997, τότε που είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στην παροχή υποστήριξης εκ μέρους οποιασδήποτε εξωτερικής δύναμης σε «παράνομα κινήματα» όπως το Occupy Central (Καταλάβετε τη Σέντραλ), ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως το Πεκίνο αντιτίθεται επίσης στην εξωτερική ανάμιξη στις υποθέσεις της Κίνας οποιασδήποτε ξένης χώρας.

Δείτε βίντεο και εικόνες από τις συγκρούσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ