H επιχείρηση «μαζέματος» του Βαρουφάκη

H επιχείρηση «μαζέματος» του Βαρουφάκη

Οι αντιφατικές και, πολλές φορές, προκλητικές δηλώσεις του, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει αν μη τι άλλο, σύγχυση.

Με όπλο τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο να καλύψει την έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τετάρτης.

Η αρχή έγινε με τη μεταφορά των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, ώστε με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν τα 875 εκατ. ευρώ που είχαν στην κατοχή τους ξένα επενδυτικά fund, τα οποία δεν αναμένεται να εμφανιστούν στην αυριανή δημοπρασία.

Ωστόσο, το πρόβλημα των ταμειακών διαθεσίμων λύνεται μόνο πρόσκαιρα, αφού, εάν δεν βρεθεί οριστική λύση, την επόμενη εβδομάδα, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αδυναμία αποπληρωμής χρεών. Τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων δεν επαρκούν για το σύνολο των αναγκών.

Οι τράπεζες, αν δεν αλλάξει κάτι στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεν μπορούν, πέρα από την ανανέωση των ποσών που έχουν ήδη στην κατοχή τους, να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικούς τίτλους, ενώ εκτός από τα έντοκα, η κατάσταση δυσκολεύει και με τις λήξεις των δόσεων προ το Δ.Ν.Τ.

Σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη, ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η χώρα θα αποπληρώσει κανονικά το Δ.Ν.Τ, όμως παρέπεμψε σε διαπραγμάτευση για τα ποσά που αφορούν στις πληρωμές Ιουλίου – Αυγούστου για την ΕΚΤ, την ώρα που οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη διαμηνύσει πως οποιαδήποτε καθυστέρηση ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός, δηλαδή με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα αναζητηθεί πολιτική λύση τη Δευτέρα, με τους εταίρους, πάντως, να μην εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανοίξουν τη στρόφιγγα, αν δεν δουν μεταρρυθμίσεις στη Βουλή. Ο ίδιος, ο Γ. Βαρουφάκης προσέρχεται στις Βρυξέλλες με έξι φακέλους με μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να προωθηθούν άμεσα, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να επιλέξουν ποιες θέλουν να προχωρήσουν, ως προαπαιτούμενα, για να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα.

Χθες, στην ευρεία σύσκεψη υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, πίσω από τις επίσημες δηλώσεις περί συντονισμού των επόμενων ενεργειών και των προτάσεων που θα υποβληθούν στο Eurogroup της Δευτέρας, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για επιχείρηση «μαζέματος» του υπουργού Οικονομικών, καθώς οι αντιφατικές και, πολλές φορές, προκλητικές δηλώσεις του, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει αν μη τι άλλο, σύγχυση.

Οι αντιφάσεις συνεχίστηκαν, αφού σε συνέντευξη του στο Star, ο υπουργός Οικονομικών, απέφυγε να πάρει θέση:

– Για το κατά ποσό θα πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ.
– Για το ποτέ θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
– Για το εάν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και ποιος συντελεστής θα αυξηθεί τελικά.
– Για το ποτέ θα έρθουν οι αλλαγές στη φορολογία και θα επανέλθει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
– Για το εάν θα βάλει έκτακτο φόρο και σε ποιους.
– Για το ποτέ θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Για τα περισσότερα από αυτά τα θέματα παρέπεμψε στον επόμενο προϋπολογισμό, ή στη συζήτηση μετά το τετράμηνο.

Ωστόσο, εκείνο που πραγματικά ξένισε, ήταν ότι ο εποπτεύων την ΔΕΗ υπουργός δεν γνώριζε το θέμα των αυξήσεων και της νέας Συλλογικής Σύμβασης, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε θετικός στην είσοδο ιδιωτών στον ΟΣΕ, αλλά όχι στη ΔΕΗ, ενώ απέφυγε να εξειδικεύσει τις προθέσεις του για άλλες ιδιωτικοποιήσεις, ένα μέσω φημών ότι οι (θεσμοί) επέστρεψαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες όμως διαψεύδονται και από την κυβέρνηση και από τους δανειστές.

Διαβάστε ακόμη: 

Εκνευρισμός για το κρεσέντο συνεντεύξεων του Βαρουφάκη