H…high tech ιταλική αποστολή στο Μουντιάλ

H…high tech ιταλική αποστολή στο Μουντιάλ

Ψηφιακές κάρτες, αισθητήρες κνήμης κι άλλα τεχνολογικά “μυστικά” της εθνικής ομάδας Ιταλίας.

Όταν η θρυλική εθνική ομάδα της Ιταλίας έφθασε τις προάλλες στη Βραζιλία, οι βαλίτσες των παικτών της ήταν γεμάτες με πολύ περισσότερα και σημαντικά, από παντός είδους είδη ποδοσφαίρου.

Καθένα από τα μέλη της «Σκουάντρα Ατζούρα» φέρει επιπλέον μία κάρτα που θυμίζει σε όψη αυτή των ATM, που αντί για χρήματα τους εφοδιάζει με έναν σκασμό πληροφορίες γύρω από το φετινό Μουντιάλ.

Έχει προφίλ και βίντεο όλων των γνωστών και δυνητικών αντιπάλων τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, πρόγραμμα αγώνων και προπονήσεων, στατιστικά για την καλύτερη διάταξη παικτών προκειμένου να μπει γκολ από εκτέλεση κόρνερ και μαγνητοσκοπημένες ομιλίες με εμψυχωτικά λόγια από τους προπονητές.

«Επί των ημερών μου, μας έδιναν φακέλους και χαρτιά, όμως τώρα μια τέτοια κάρτα αρκεί», λέει ο Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, πρώην άσος της Μίλαν, νυν αντιπρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας κι επικεφαλής της αποστολής στη Βραζιλία. Και οι καινοτομίες δεν σταματούν εκεί… Μετά το «πάθημα-μάθημα» του Euro 2012 και με βάσει την εμπειρία από το περυσινό Confederations Cup στη Βραζιλία, οι Ιταλοί αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους εν όψει του Μουντιάλ, προσπαθώντας αυτή τη φορά να μην αφήσουν τίποτε στην τύχη.

Πολύ πριν αναχωρήσουν λοιπόν και πάλι φέτος οι παίκτες της «Σκουάντρα Ατζούρα» για Βραζιλία, πέρασαν από ειδική προετοιμασία. Κεντρικό κομμάτι της ήταν μία ειδική καμπίνα προσομοίωσης των κλιματολογικών συνθηκών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με θερμοκρασίες 35 βαθμών Κελσίου και επίπεδα υγρασίας στο 70%.

«Κάθε παίκτης παρακολουθείται ιατρικά για περίπου 20 λεπτά υπό αυτές τις συνθήκες», εξηγεί ο Τζιαμπατίστα Βεντουράτι, μέλος της τεχνικής ομάδας υπό τον Τσέζαρε Πραντέλι.

«Σε καθέναν μετρήσαμε τη θερμοκρασία σώματος, τις ψυχολογικές αντιδράσεις, πήραμε δείγματα αίματος από τα αυτιά, τους ζυγίζαμε πριν και μετά την υποβολή στην δοκιμασία».

Όλα αυτά τα στοιχεία κι άλλα πολλά συγκεντρώθηκαν σε προσωποιημένες τράπεζες δεδομένων, μέσα από την οποία θα καταγράφεται στο Μουντιάλ η κατάσταση και η απόδοση των παικτών. Αυτό δε θα γίνεται και με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων.

Υπάρχουν για παράδειγμα αισθητήρες GPS, που μετρούν την ταχύτητα και τις ακριβείς κινήσεις κάθε παίκτη. Ένας άλλος τύπος αισθητήρα προσαρμόζεται στους μηρούς των ποδοσφαιριστών και διενεργεί επί τόπου τεστ TMG, αφενός καταγράφοντας τις συσπάσεις των μυών, αφετέρου βοηθώντας στην πρόληψη και αποφυγή τραυματισμών.

Παράλληλα, υπάρχει κι ένας τρίτος τύπος, που σχεδίασαν επιστήμονες στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο για την καταγραφή των διακυμάνσεων των καρδιακών παλμών, συμπληρώνοντας λεπτό προς λεπτό την εικόνα της κατάσταση της υγείας, αλλά και της ψυχικής διάθεσης των παικτών στη διάρκεια κάθε ματς.

Στη διάθεσή τους στη Βραζιλία υπάρχει ένας μικρός «στρατός» από ειδικούς, από φυσικοθεραπευτές και χειροπράκτες, μέχρι διατροφολόγους που θα υποδεικνύουν στους παίκτες τι θα τρώνε και θα πίνουν, πότε, πώς. “Θέλουμε να προβλέψουμε ακόμη και τα απρόβλεπτα”, λέει ο Αλμπερτίνι, που θέλει πάση θυσία να δει την ιταλική ομάδα να σηκώνει φέτος την κούπα.

Ακόμη κι αυτός πάντως παραδέχεται ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να προβλέψει όλα τα απρόβλεπτα. Αυτά έχουν μάλιστα και ονόματα: Μέσι, Ρονάλντο, Νεϊμάρ…

Διαβάστε ακόμη: 

Το σκάνδαλο της FIFA τινάζει στον «αέρα» το Μουντιάλ του Κατάρ

Οι πατάτες του Μουντιάλ

Μπορεί το Μουντιάλ να «αφυπνίσει» την Βραζιλία;

Goldman Sachs: Πόσο πιθανό είναι να πάρει η Ελλάδα το Μουντιάλ;