H J.P. Morgan επιστρέφει σε κερδοφορία

H J.P. Morgan επιστρέφει σε κερδοφορία

Οι συναλλαγές ανακάμπτουν και τα δικαστικά έξοδα χαλαρώνουν για τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.

Η JPMorgan Chase & Co ανέφερε καθαρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα έσοδα από την εμπορική και επενδυτική τραπεζική, και ξεπέρασε τα τεράστια δικαστικά έξοδα που την οδήγησαν σε ζημιές κατά το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η τράπεζα κατέγραψε καθαρά έσοδα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,36 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με ζημίες 380 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,38 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με την Thomson Reuters. «Η τράπεζα είχε ισχυρή απόδοση σε εισπράξεις, διατηρώντας την 1η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε αμοιβές για επενδυτική τραπεζική από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη επίδοση στις αγορές μετοχών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον. «Στις Αγορές, είχαμε αυξημένη δραστηριότητα και καλύτερη συνολική απόδοση, ιδιαίτερα στις αγορές συναλλάγματος και τις αναδυόμενες αγορές,» είπε.
Η τριμηνιαία έκθεση ήταν η πρώτη που δημοσιεύει η τράπεζα από τότε που ο 58χρονος Ντίμον υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία για καρκίνο του λάρυγγα. Η ασθένεια έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί, αν χρειαστεί να παραιτηθεί.

Η τράπεζα επλήγη πέρυσι από μια δαπάνη μετά φόρων 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διευθέτηση των κυβερνητικών κατηγοριών για λανθασμένες της ενέργειες που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια πριν από την οικονομική κρίση. Τα τελευταία αποτελέσματα περιλαμβάνουν δικαστικά έξοδα 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά φόρων.

Ωστόσο, η τράπεζα ανέφερε ότι αναμένει οι ολικές προσαρμοσμένες δαπάνες για το 2014 να είναι πάνω από τα 58 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε προβλέψει, εξαιρουμένων των δικαστικών εξόδων. Οι δαπάνες ανήλθαν σε 59 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013.

Τα έσοδα από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, συναλλάγματος και εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά 2,1% στα 3,51 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, και ήταν επίσης ελαφρώς υψηλότερα από ότι το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εμπορική δραστηριότητα στην αγορά επιταχύνθηκε το Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της ανάπτυξης και μια σειρά στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία ενισχύεται.

Συγκρατημένη ανάπτυξη
«Η ανάπτυξη είναι συγκρατημένη. Οι αριθμοί είναι ελαφρώς κατώτεροι των προσδοκιών, αλλά το μοντέλο της σταθερότητας υπάρχει, και αυτό είναι τελικά το ζητούμενο από μια τράπεζα», είπε ο Σάιμον Μόγκαν, επικεφαλής έρευνας στο γραφείο χρηματοοικονομικής ανάλυσης ΟΤΑS Technologies στο Λονδίνο.

Η τράπεζα δεν παρείχε στοιχεία για τα έξοδα που σχετίζονται με μια ηλεκτρονική επίθεση στο σύστημα υπολογιστών της που ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο και οδήγησε στη διαρροή των ονομάτων και των στοιχείων επικοινωνίας περίπου 76 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επτά εκατομμυρίων μικρών επιχειρήσεων.

Η JPMorgan εξετέθη εκ νέου την Τρίτη, όταν τα αποτελέσματά της εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα shareholder.com ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ανακοίνωσής τους.

Τα συνολικά έσοδα από την επενδυτική τραπεζική της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 2% στα 1,54 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τις αυξημένες αμοιβές των συμβούλων της.

Τα καθαρά έσοδα από τα ενυπόθηκα δάνεια μειώθηκαν κατά 38% στα 439 εκατομμύρια δολάρια.

Τα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες των ΗΠΑ συρρικνώνονται, καθώς λιγότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων αναζητούν αναχρηματοδότηση. Η JPMorgan έχει απομακρυνθεί από την παροχή στεγαστικών δανείων σε λιγότερο φερέγγυους δανειολήπτες, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητά της να ανακτήσει τα χρήματα της από κατασχέσεις.

Η JPMorgan είναι η πρώτη από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ που δημοσιεύει αποτελέσματα για το τρίμηνο. Η Citigroup Inc και η Wells Fargo & Co δημοσίευσαν αποτελέσματα την Τρίτη. Η Bank of America Corp, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, δημοσίευσε αποτελέσματα την Τετάρτη.