H καθολική οργάνωση που θέλει να διασώσει τη Silicon Valley

H καθολική οργάνωση που θέλει να διασώσει τη Silicon Valley

της Rebecca Heilweil

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είναι σε καμία περίπτωση …λουδίτης. Έχει συναντήσει προσωπικότητες όπως ο Tim Cook και ο Mark Zuckerberg, και έχει αποκαλέσει το διαδίκτυο ένα «δώρο του Θεού». Μπορεί να φαίνεται περίεργο που ο ηγέτης ενός θρησκευτικού θεσμού με ιστορία δύο χιλιάδων ετών έχει τόσα πολλά να πει σχετικά με την τεχνολογία αλλά το ενδιαφέρον του αυτό αντανακλά τις ανησυχίες των Καθολικών ηγετών αναφορικά με τον τεχνολογικό κλάδο.

Τον Σεπτέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε ότι, εάν τύχουν κακόβουλης εκμετάλλευσης, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες μπορεί να οδηγήσουν στη «βαρβαρότητα». Παράλληλα, έκανε έκκληση υπέρ μιας «ανοιχτής και χειροπιαστής συζήτησης» ως προς τις θεωρητικές και ηθικές αρχές που καθοδηγούν την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.

Μία από τις Καθολικές οργανώσεις που τροφοδοτούν αυτές τις συζητήσεις είναι η Optic, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ερευνητικό δίκτυο που ελπίζει να οικοδομήσει μια σχέση με τους ηγέτες του τεχνολογικού κλάδου. Μέσω ερευνητικών πρωτοβουλιών και συνεδρίων, η Optic προωθεί μια πιο ηθική προσέγγιση στην τεχνολογική ανάπτυξη.

Η Optic δημιουργήθηκε το 2012 από τους Δομινικανούς, ένα Καθολικό διακονικό τάγμα. Στόχος της είναι να εξασφαλιστεί ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η οργάνωση λέει ότι έχει συνεργαστεί με πάνω από χίλιους ειδικούς μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων θεολόγων, τεχνολόγων και ακαδημαϊκών από κλάδους όπως η κοινωνιολογία και η ανθρωπολογία.

Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Πάτερ Eric Salobir, πρώην τραπεζίτης που έγινε ιερέας, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είναι και σύμβουλος στην Αγία Έδρα.

«Οι άνθρωποι που έρχονται και γίνονται μέλη του δικτύου είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον στόχο μας, ο οποίος βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ανάπτυξης αποδιοργανωτικών τεχνολογιών» λέει ο Salobir. «Το να τοποθετείς τον άνθρωπο στο επίκεντρο σημαίνει το να βλέπεις τον άνθρωπο όχι μόνο ως καταναλωτή ή ως χρήστη, αλλά και ως γονέα, πολίτη, σύζυγο, εργαζόμενο. Σημαίνει, δηλαδή, το να βάζεις μαζί όλες αυτές τις διαστάσεις και να προσπαθείς να προάγεις την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέσω του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνολογίες».

Ένα κομμάτι της δουλειάς της Optic αφορά την οργάνωση ιδιωτικών συναντήσεων όπου ηγέτες και ειδικοί της τεχνολογίας έχουν την ευκαιρία να συζητούν ελεύθερα τα ζητήματα που τίθενται από τις αναδυόμενες τεχνολογίες».

«Είναι εξαιρετικά περίπλοκο το να είσαι CEO μιας εταιρείας τεχνολογίας επειδή καλείσαι να αντιμετωπίζεις συνεχώς αυτά τα ηθικά ζητήματα» λέει ο Salobir. «Αν κάτι πάει κακά, γίνονται εύκολα στόχος της κριτικής, αλλά όταν κάτι πάει καλά δεν τους δίνει κανένας συγχαρητήρια».