H Mozilla εξοστρακίζει το Flash Player από το Firefox

H Mozilla εξοστρακίζει το Flash Player από το Firefox

Τα αμέτρητα προβλήματα ασφάλειας του λογισμικού της Adobe ανάγκασαν την Mozilla σε δραστικά μέτρα.

Οι χρήστες του Firefox δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις επεκτάσεις του Flash της Adobe καθώς η Mozilla απενεργοποίησε πλήρως τη δυνατότητα χρήσης της επέκτασης στον browser της.  Η κίνηση της Mozilla έρχεται μια μέρα μετά την δήλωση του υπεύθυνου ασφάλειας του Facebook, Αλεξ Στάμος, προς την Adobe να εγκαταλείψει μια και καλή την ανάπτυξη του Flash.

Αιτία αυτής της απόφασης της Mozilla είναι τα αμέτρητα προβλήματα ασφάλειας που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το Flash. Δύο εβδομάδες πριν η Adobe ζήτησε από τους χρήστες να εγκαταστήσουν απαραιτήτως μια νέα αναβάθμιση του Flash Player που θα αντιμετώπιζε μια σοβαρή ευπάθεια. Το συγκεκριμένο bug επέτρεπε σε χάκερς να εισέλθουν στα συστήματα των χρηστών. Και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία spyware Hacking Team χρησιμοποιούσε το Flash για να μπορεί να μολύνει υπολογιστές με malware. Μια είδηση που αποκαλύφθηκε ύστερα από μια επίθεση χάκερς εναντίον της Hacking Team, από την οποία προέκυψαν διάφορα ντοκουμέντα γύρω από τις αμφισβητούμενες πρακτικές της. Σύμφωνα με αυτά η εταιρεία εκμεταλλευόταν δύο ευπάθειες στον κώδικα του Flash.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην άμεση αντίδραση του Στάμος. «Είναι ώρα η Adobe να ανακοινώσει την ημερομηνία λήξης του Flash», έγραψε στο Twitter o υπεύθυνος ασφάλειας του Facebook την Κυριακή.

Η Mozilla δεν ήταν διατεθειμένη να περιμένει την απάντηση της Adobe στην πρόταση του Στάμος (η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έχει έρθει ακόμα). Από το βράδυ της Δευτέρας απενεργοποίησε «by default» κάθε έκδοση του Flash από τον Firefox. Οι χρήστες δεν μπορούν να προσθέσουν ξανά την επέκταση και είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν κάποιον διαφορετικό browser αν θέλουν να επισκεφτούν μια σελίδα που χρησιμοποιεί περιεχόμενο που βασίζεται στο Flash.

Το προβληματικό λογισμικό της Adobe

Το θετικό στην όλη υπόθεση, πάντως, είναι πως ούτε καν το 11% των sites χρησιμοποιούν πια το Flash. Ένα λογισμικό που υπάρχει εδώ και μια δεκαετία κυρίως για online παιχνίδια, animation ή βίντεο.

Πίσω στο 2005, όταν το YouTube έκανε την πρώτη του εμφάνιση, βασιζόταν στο Flash. Ωστόσο τα πράγμα άρχισαν να αλλάζουν ενάντια στο λογισμικό της Adobe από το 2010. Την περίοδο εκείνη ο Στιβ Τζομπς της Apple δημοσιοποίησε μια ανοιχτή επιστολή προς την Adobe με την οποία καταφερόταν κατά του Flash, το οποίο κατηγορούσε ως το «νούμερο ένα λόγο» για τα προβλήματα ασφάλειας των Macs.

Και είχε απόλυτο δίκαιο. Έχουν καταγραφεί αμέτρητες ευπάθειες του κώδικά του ενώ κάθε χρόνο βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας λίστας της Symantec με τα πιο προβληματικά plug-in.

H Apple δεν επέτρεψε ποτέ το Flash στο iPhone της, αντίθετα με τα συστήματα Android. Τελικά η ίδια η ίδια η Adobe σταμάτησε να υποστηρίζει την χρήση του Flash για τα smartphones το 2011. Και από τον Ιανουάριο του 2015 το YouTube χώρισε και επίσημα τους δρόμους του με το Flash.

Ο αποκλεισμός του Flash Player από τα προϊόντα της Mozilla δεν πρέπει να θεωρηθεί οριστικός. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, το Flash μπλοκάρεται μέχρι η Adobe να κυκλοφορήσει μια έκδοση που  δεν θα επιτρέπει να εκμεταλλεύονται ενεργά τις γνωστές του αδυναμίες», δήλωσε ο Μαρκ Σμιντ, υπεύθυνος υποστήριξης της Mozilla. Ωστόσο, η κίνηση αυτή μπορεί να φέρει πιο κοντά τον οριστικό «θάνατο» του Flash. Και ίσως να είναι καλύτερα έτσι.