H νέα BMW i8 θα φωτίζει με λέιζερ!

H νέα BMW i8 θα φωτίζει με λέιζερ!

Το πιο προηγμένο σύστημα φωτισμού στον κόσμο, για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής.

Ένα από τα τεχνολογικά πιο προηγμένα αυτοκίνητα, η BMW i8,  αποκτά ένα ακόμα χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει. Οι προβολείς του θα χρησιμοποιούν ακτίνες λέιζερ για να φωτίζουν το δρόμο μέχρι και 600 μέτρα μπροστά, σε σύγκριση με τα 100 μέτρα των φώτων LED και τα 300 μ. των αντίστοιχων προβολέων.

Φυσικά, το αυτοκίνητο δεν θα εκτοξεύει «ακτίνες» λέιζερ, ούτε υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους απέναντι οδηγούς ή τους πεζούς. Το φως από τις «λάμπες» λέιζερ ενεργοποιεί έναν φακό που περιέχει κίτρινο φώσφορο. Ο φώσφορος λάμπει βγάζοντας ένα έντονο λευκό φως, το οποίο αντανακλάται σε έναν καθρέφτη που το κατευθύνει έξω, προς το δρόμο. Ουσιαστικά, λοιπόν, το ίδιο το φως λέιζερ δεν βγαίνει ποτέ έξω από το φωτιστικό σώμα.

Η τεχνολογία λέιζερ στους προβολείς σημαίνει μικρότερα φωτιστικά σώματα -με κέρδος στο βάρος και στο design- με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, χαρακτηριστικό άκρως επιθυμητό σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής στην i8 του 2015, στα τέλη του 2014.

Δείτε πώς λειτουργεί:

Δείτε ακόμη: Οι «γίγαντες» των μεταφορών