H όχι και τόσο ελκυστική αλήθεια αν ξεκινάτε μια επιχείρηση

H όχι και τόσο ελκυστική αλήθεια αν ξεκινάτε μια επιχείρηση

Όλα μπορεί να μοιάζουν τέλεια στην φάση του σχεδιασμού, αλλά δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα.

του Νιλ Πάουελ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση. Μπορεί να έχετε κουραστεί να δουλεύετε για κάποιον άλλον. Μπορεί να έχετε μια ιδέα που πιστεύετε ότι θα αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί να θέλετε να έχετε την ευχέρεια να καθορίζετε εσείς το πρόγραμμά σας. Ή πολύ απλά νομίζετε ότι είναι cool. Για μένα, υπήρχε πάντα ένας συνδυασμός λόγων: να ικανοποιώ τον εγωισμό μου, να είμαι σε θέση να κάνω ό,τι θέλω όποτε το θέλω, και να ξέρω ότι αυτό που χτίζω ανήκει σε μένα.

Ό,τι κι αν σας οδηγεί, πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να σας κρατήσει σε εγρήγορση και στη συνέχεια, όταν θα αναρωτιέστε πώς στο καλό βρεθήκατε εκεί. Για τους περισσότερους επιχειρηματίες, απαιτούνται πολλά χρόνια θυσιών και σκληρής δουλειάς για να κατακτήσετε την επιχειρηματική επιτυχία – όπως κι αν ορίζετε εσείς την έννοια αυτή.

Στη φάση του σχεδιασμού, όλα είναι τέλεια. Βλέπετε τον εαυτό σας στο νέο σας γραφείο – εκείνο που επιλέξατε και διακοσμήσατε εσείς -, απαντάτε στο τηλέφωνο με ευδιάθετο τόνο, πηγαίνετε στην τράπεζα ενθουσιασμένος, παραγγέλνετε υλικά γραφείου ενώ πίνετε το καπουτσίνο σας. Όλα μοιάζουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Και πράγματι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να νοιώθετε έτσι. Για την ακρίβεια, αν δεν νοιώθετε έτσι στην αρχή, τότε μάλλον το να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση δεν είναι η καλύτερη ιδέα για σας.

Σε κάποια φάση στη συνέχεια – μάλλον σύντομα – αρχίζετε να θυμάστε πόσο ωραία ήταν όταν κάποιος άλλος έκανε τη γραφειοκρατική δουλειά για σας και η καθημερινότητά σας μπορεί να φαίνεται επίπονη. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει πάντα να φυλάσσετε καλά μέσα σας αυτό που σας ώθησε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας στην αρχή.

Μπορεί να είναι η επιχειρηματική σας ιδέα και η ισχύς της, ή η ανεξαρτησία σας, ή το να κάνετε περήφανη τη μαμά σας· δεν παίζει ρόλο το τι, αλλά το να πιστεύετε σ’ αυτό, και να το κάνετε να διαρκέσει μέσα σας.

Συχνά, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται γιατί έγινα επιχειρηματίας. Τι στο καλό με οδήγησε να αφήσω την άδεια με αποδοχές και την ασφάλεια του μισθού; Το πρώτο πράγμα που κάνω κάθε μέρα πριν αρχίσω να δουλεύω είναι να θυμηθώ και να επαναλάβω νοητικά τους δικούς μου προσωπικούς λόγους για τους οποίους έστησα την επιχείρησή μου: την ανεξαρτησία μου και την ανάγκη να χτίσω κάτι δικό μου.

Φροντίστε κι εσείς να έχετε συνείδηση αυτού που σας έφερε μέχρι εδώ και σας κρατάει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Γράψτε το σ’ ένα κομμάτι χαρτί αν χρειάζεται. Μην χάνετε από μπροστά σας τα «γιατί» που τροφοδοτούν αυτό που κάνετε.

Πηγή: fortune.com