H Sony αποχωρεί από την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

H Sony αποχωρεί από την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών
Photo: REUTERS

Πώς σχεδιάζει η επιχείρηση να αναδιαρθρώσει το επιχειρηματικό της πλάνο.

Διευρυμένο θα είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Sony, καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, η καθαρή ζημιά αναμένεται να φτάσει τα 110 δισ. γεν σε ετήσια βάση μέχρι και τις 31 Μαρτίου (περίπου 1,1 δισ. δολάρια).

Έτσι ο διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής εταιρείας Kazuo Hirai ετοιμάζεται να καταργήσει 5.000 θέσεις εργασίας επιπλέον, να διαχωρίσει τον τομέα τηλεοράσεων σε ανεξάρτητη μονάδα, καθώς αναμένονται ετήσιες ζημιές για 10η συνεχόμενη χρονιά και να μειώσει το σταθερό ετήσιο κόστος της εταιρείας κατά 100 δισεκ. γεν (988 εκατ. δολάρια).

Παράλληλα, αναμένεται να πουλήσει τον τομέα Η/Υ σε μια ιαπωνική εταιρεία εξαγορών. Όπως ανακοίνωσε η Sony, βρίσκεται και επίσημα σε προχωρημένες συζητήσεις με συγκεκριμένο επενδυτικό όμιλο, την Japan Industrial Partners (JIP), προκειμένου να παραχωρήσει το τμήμα Sony VAIO PC.

Διαβάστε ακόμη: Ρεκόρ πωλήσεων για το Playstation4

Στην ανακοίνωση της Sony, δεν γίνεται λόγος για το τελικό ποσό της συμφωνίας. Ύστερα από ανάλυση της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Sony αποφάσισε να επικεντρωθεί στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές – ταμπλέτες. Από την πλευρά της, η JIP θα αναλάβει την ανάπτυξη και προώθηση του brand name του VAIO στην ιαπωνική αλλά και σε άλλες αγορές.

Η Sony ανακοίνωσε επίσης την απόσχιση των ζημιογόνων μονάδων της ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων. Η μονάδα των υπολογιστών αναμένεται να πωληθεί στο επενδυτικό ταμείο Japan Industrial Partners, το οποίο θα συστήσει μία νέα εταιρεία που θα αναλάβει τη λειτουργία της, ενώ η Sony θα διατηρήσει αρχικά ένα ποσοστό 5% σε αυτή. Η μονάδα των τηλεοράσεων θα αποσχισθεί τον Ιούλιο του 2014 και θα λειτουργεί ως ξεχωριστή εταιρεία.

Ο CEO απέτυχε να βοηθήσει στην ανάκαμψη του τομέα τηλεοράσεων και να αντιστρέψει τις ζημιές. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2012, η Sony είχε ανακοινώσει την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας και τον περιορισμό των bonus των υψηλά αμειβόμενων στελεχών, αλλά και τη στροφή της εταιρείας στην κινητή τηλεφωνία, τα παιχνίδια και τα προϊόντα απεικόνισης.

Διαβάστε ακόμη: Η Sony αποκτά ανταγωνισμό από την Kodak