H startup σκηνή του Ισραήλ δείχνει τον δρόμο των επενδύσεων και στην Ελλάδα

H startup σκηνή του Ισραήλ δείχνει τον δρόμο των επενδύσεων και στην Ελλάδα

Εκδήλωση για την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων των δύο κρατών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Στην εκδήλωση με θέμα: «Experience Sharing Workshop for Growth of Innovative Industries» που διοργάνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ και την υποστήριξη του ΣΕΒ, μίλησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Στόχος της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή εμπειριών Startup τεχνολογικών επιχειρήσεων από τους κλάδους του Διαδικτύου, Τεχνολογιών Τροφίμων, Τεχνολογιών Ιατρικής & Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας καθώς και Τεχνολογιών Τραπεζικού Κλάδου του Ισραήλ και της Ελλάδας.

«Το 2010 οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν μόλις 500.000 ευρώ. Το 2013 αυτού του είδους οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 80 φορές, φθάνοντας τα 42 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η τάση πρέπει να συνεχιστεί», επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς κινητήριους άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ενός μοντέλου που δεν βασίζεται στον κρατισμό, αλλά στην υγιή επιχειρηματικότητα, που δεν αποσκοπεί στο εφήμερο κέρδος, αλλά στη μακρόχρονη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η επιχειρηματικότητα ταιριάζει στους Έλληνες. Ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, αλλά και στην ιστορική παράδοση του λαού μας. Όπου τους δίνεται η ευκαιρία, οι Έλληνες διαπρέπουν σε όλους τους τομείς του επιχειρείν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είχε καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι επιχειρηματικότητα και κοινωνία είναι δύο έννοιες αντικρουόμενες. Αυτό όμως δεν ισχύει. Γι’ αυτό, εκείνο που η πολιτεία οφείλει πάνω απ’ όλα να κάνει, είναι να άρει όλους τους παράλογους και αναχρονιστικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στην επιχειρηματικότητα», κατέληξε ο ίδιος.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας τόνισε το παράδειγμα του Ισραήλ με τις 5.000 startups και τις 68 τεχνολογικές εταιρίες που διαπραγματεύονται στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο Nasdaq δείχνει το δρόμο και ότι η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή για την οικονομική ανάπτυξη, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ διατύπωσε επίσης μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, που περιλαμβάνουν:

•Αποτελεσματική πρόσβαση σε χρηματοδότηση (risk capital)

•Ενίσχυση των δαπανών και βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην έρευνα και καινοτομία.

•Αποτελεσματική προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

•Ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ερευνητικής κοινότητας, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.

•Ειδική φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας των νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.