H Τέρνα εξάγει ξανά λευκολίθο μετά από 15 χρόνια

H Τέρνα εξάγει ξανά λευκολίθο μετά από 15 χρόνια

To επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στην εξαγωγή του πρώτου φορτίου λευκολίθου μετά από 15 χρόνια προχώρησε η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ (TERNA MAG), εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συγκεκριμένα πλοίο με το φορτίο συνολικού βάρους περίπου 2,5 χιλιάδων τόνων αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από το Λιμάνι Κυμασίου της Εύβοιας με προορισμό την Ιταλία.

Εδώ και οχτώ μήνες η εταιρεία έχει ξεκινήσει την εξόρυξη λευκολίθου στο πλαίσιο ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αναβίωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Μαντούδι, που ξεκίνησε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προ έξι ετών. Στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ απασχολούνται 100 εργαζόμενοι, ενώ σε βάθος τριετίας θα δημιουργηθούν περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εξαγορά της εταιρείας (ΒΙΟΜΑΓΝ), ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέβαλε επιπλέον ποσό άνω των 15 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οφειλές των προηγούμενων ιδιοκτητών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία, τους προμηθευτές και τις τράπεζες.

Σε πρώτη φάση, στόχος της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ είναι η εξόρυξη σε ετήσια βάση περίπου 170.000 τόνων λευκολίθου, με στόχο σε τρία χρόνια η ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 450.000 τόνους. Ο λευκόλιθος είναι ορυκτό και τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται ευρέως μεταξύ άλλων στη φαρμακοβιομηχανία, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, στη γεωργία και στην κατασκευή πυρίμαχων προϊόντων, ηλεκτροδίων, πλαστικών, δερμάτων και καλωδίων. Το μετάλλευμα της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ είναι εξαιρετικής ποιότητας με υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ µιλά ξένες γλώσσες