H Toshiba γιορτάζει την 30η επέτειο του πρώτου laptop

H Toshiba γιορτάζει την 30η επέτειο του πρώτου laptop

H Toshiba γιόρτασε τα 30 χρόνια από το λανσάρισμα του πρώτου φορητού υπολογιστή, του T1100.

Τα 30 χρόνια από το λανσάρισμα του πρώτου της φορητού υπολογιστή T1100 γιόρτασε η Toshiba, ο οποίος είχε ανοίξει το δρόμο για τη διάδοση των laptops στην παγκόσμια αγορά.

Στις μέρες μας, η αγορά ενός φορητού υπολογιστή αποτελεί μια διαδεδομένη κίνηση, ενώ ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μοντέλων και χαρακτηριστικών. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι υπολογιστές ήταν επιτραπέζιοι, κάτι που δέσμευε τους χρήστες να είναι προσκολλημένοι στα γραφεία τους.

Τον Απρίλιο του 1985, η Toshiba διέθεσε στην ευρωπαϊκή αγορά τον φορητό υπολογιστή T1100, σηματοδοτώντας την άνοιξη των φορητών υπολογιστών. Ο Toshiba T1100 ήταν ο πρώτος καταναλωτικός φορητός υπολογιστής στον κόσμο. Δεν είχε hard drive αλλά floppy drive και λειτουργούσε με δισκέτες.

Ο επεξεργαστής του ήταν ο Intel 80C88 με συχνότητα λειτουργίας στα 4,77MHz, ενώ η συσκευή ήταν εξοπλισμένη με μονόχρωμη οθόνη LCD, η οποία μπορούσε να αναπαράγει μόνο κείμενο σε ανάλυση 640×200. Η συσκευή είχε λειτουργικό σύστημα DOS το οποίο φορτωνόταν από τη δισκέτα απευθείας στη ROM.

Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία παρουσίασε τον T3100, ο οποίος διέθετε ενσωματωμένο hard drive. «Τριάντα χρόνια είναι μία εξαιρετικά ώριμη περίοδος ώστε να είναι σήμερα οι φορητοί υπολογιστές διαχρονικές συσκευές στις οποίες βασίζεται καθημερινά κάθε σπίτι ή εταιρεία. Παρά τις αλλαγές και τις αναβαθμίσεις, το αυθεντικό concept του φορητού υπολογιστή παραμένει το ίδιο με τις ανάγκες των χρηστών και την τεράστια βιομηχανία mobile computing να διαμορφώνονται βάσει αυτού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Σύκαλος Country Manager της Toshiba, Greece an Cyprus Digital Products & Services.