H Τουρκία απειλεί: Τέλος η συμφωνία για το προσφυγικό αν δεν αρθούν οι βίζες

H Τουρκία απειλεί: Τέλος η συμφωνία για το προσφυγικό αν δεν αρθούν οι βίζες

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου εγείρουν εκ νέου φόβους για μαζικές προσφυγικές εισροές στα ελληνικά νησιά από το φθινόπωρο.

Μήνυμα με απειλές έστειλε η Τουρκία στην Ε.Ε. με νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη γερμανική εφημερίδα Bild

Ανέφερε ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν οι βίζες για τα τουρκικά διαβατήρια δεν απελευθερωθούν έως τον Οκτώβριο. Ερωτηθείς εάν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε διπλωματικά ότι προτιμά να μην μιλά για το «χειρότερο σενάριο», όμως ξεκαθάρισε ότι εάν η Ε.Ε. δεν εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα, τότε όλα θα πρέπει να ακυρωθούν.

«Είτε εφαρμόζουμε όλες τις συνθήκες ταυτόχρονα, είτε τις παραμερίζουμε όλες», τόνισε.

Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει από την πλευρά τους ότι οι θεωρήσεις δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού η Τουρκία υλοποιήσει και τα 72 σχετικά προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, κάτι που η Άγκυρα έχει απορρίψει κατηγορηματικά, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στη στάση που έχει τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι «μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία».

«Αναρωτιέμαι ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσαβούσογλου, στη σκιά προηγούμενης δήλωσής του ότι η Ε.Ε. υποδαυλίζει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου εγείρουν εκ νέου φόβους για μαζικές προσφυγικές εισροές στα ελληνικά νησιά από το φθινόπωρο, με δεδομένο ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία έχει σχεδόν μηδενίσει τις ροές από τα τουρκικά παράλια.