H ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου περνάει από τη Συρία

H ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου περνάει από τη Συρία

Πώς μια πιθανή επέμβαση κατά του Άσαντ  ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις τιμές του «μαύρου χρυσού».  

Σε διαβουλεύσεις με ειδικούς για θέματα ενέργειας βρίσκεται η κυβέρνηση Ομπάμα, στην προσπάθεια της να προσδιορίσει τις επιδράσεις μιας επέμβασης στη Συρία, στην αγορά πετρελαίου.

Πηγές προσκείμενες στο θέμα ανέφεραν στο Reuters ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται σύντομα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου, σε μια προσπάθειά να δαμάσει τις αυξανόμενες τιμές. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει ανησυχίες με αποτέλεσμα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να έχουν εκτοξευθούν στο υψηλότερο επίπεδο, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, με την τιμή του βαρελιού να έχει αυξηθεί κατά 8 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:  «Είναι η οικονομία ηλίθιε»… ακόμη και στην πολύπαθη Συρία

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια μικρής διάρκειας επίθεση στη Συρία θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές να φτάσουν τα 130 δολάρια ανά βαρέλι. Η Societe Generale προειδοποίησε λέγοντας ότι ένα πιθανό σενάριο είναι οι τιμές να φτάσουν έως και τα 150 δολάρια το βαρέλι εάν η κρίση επηρεάσει και άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου.

«Η πιθανότητα στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία αυξάνεται κάθε λεπτό και οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτό θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή (της Μέσης Ανατολής)», αναφέρει η Κάθι Λιέν, αναλύτρια του BK Asset Management.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδό τους των τελευταίων 18 μηνών για το WTI και tvn 6 μηνών για το Brent. Το πρωί της Τετάρτης, η τιμή του WTI παράδοσης Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 1,26 δολάριο ανά βαρέλι στα 110,27 δολάρια, ενώ το Brent αυξήθηκε κατά 1,54 δολάριο και διαμορφώθηκε στα 115,90 δολάρια ανά βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: Για την «τιμή» των όπλων