Harvard: Εξέτασε τη μεταφορά του MBA σε Ευρώπη και Καναδά μετά τις απειλές Τραμπ για τις φοιτητικές βίζες
- 27/08/2026, 16:30
- SHARE
- Το Harvard Business School εξέτασε πέρυσι το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος του MBA του σε Ευρώπη και Καναδά.
- Μεταξύ των ιδρυμάτων με τα οποία έγιναν συζητήσεις ήταν το IMD, το London Business School, το Nova School of Business and Economics και το University of Toronto.
- Η κίνηση συνδέθηκε με την πίεση της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ προς το Harvard και τις απειλές περιορισμού των φοιτητικών βίζων για διεθνείς σπουδαστές.
Το Harvard Business School εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να διδάξει για πρώτη φορά το εμβληματικό του MBA εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε να περιορίσει τη δυνατότητα των διεθνών φοιτητών να αποκτούν βίζα για να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σχετικές συζητήσεις, η σχολή πραγματοποίησε επαφές με πιθανούς εταίρους στην Ευρώπη και τον Καναδά, μεταξύ των οποίων το Nova School of Business and Economics στην Πορτογαλία, το IMD στην Ελβετία, το London Business School και το University of Toronto.
Οι συζητήσεις αναδεικνύουν το μέγεθος της πίεσης που δέχθηκε το Harvard στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τον Λευκό Οίκο.
Η πίεση της κυβέρνησης Τραμπ
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιχειρήσει να εντείνει τον πολιτικό έλεγχο στο Harvard, ασκώντας πίεση για αλλαγές στη διοίκηση του πανεπιστημίου, περιορισμό της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και επιβολή κυρώσεων για καταγγελίες που αφορούν την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και την ελευθερία του λόγου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχείρησε να εμποδίσει το πανεπιστήμιο να χορηγεί τις απαραίτητες διαδικασίες για βίζες διεθνών φοιτητών, μέτρο που προς το παρόν έχει ανακοπεί από τα δικαστήρια.
Το Harvard Business School επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις για λειτουργία εκτός ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν περίπου έναν χρόνο πριν, όταν η αβεβαιότητα γύρω από το καθεστώς των φοιτητικών βίζων είχε αυξηθεί αισθητά.
Η σχολή ανέφερε ότι οι σχετικές διερευνήσεις δεν συνεχίζονται πλέον, καθώς το δυσμενές σενάριο δεν υλοποιήθηκε.
Πιθανό MBA εκτός Βοστώνης για πρώτη φορά
Η ιδέα θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή για το Harvard Business School.
Παρότι το πανεπιστήμιο έχει διοργανώσει στο παρελθόν βραχυχρόνια εκπαιδευτικά προγράμματα για στελέχη στο εξωτερικό, το βασικό διετές MBA διδάσκεται παραδοσιακά αποκλειστικά με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις της σχολής στη Βοστώνη.
Το κόστος διδάκτρων για το διετές πρόγραμμα ανέρχεται περίπου στα 170.000 δολάρια.
Η δημιουργία ενός πρώτου έτους MBA στην Ευρώπη ή τον Καναδά θα έσπαγε, επομένως, μια μακρόχρονη παράδοση της σχολής.
Οι επαφές με το IMD
Ο David Bach, πρόεδρος του ελβετικού IMD, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικές συζητήσεις για το ενδεχόμενο το ίδρυμά του να φιλοξενήσει μια πρώτη τάξη φοιτητών MBA του Harvard.
Το σενάριο προέβλεπε ότι η διδασκαλία θα γινόταν κυρίως από καθηγητές του Harvard, με πιθανή συμμετοχή και προσωπικού του IMD.
Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μετά τις απειλές για περιορισμό των βίζων διεθνών φοιτητών.
Το Harvard εξετάζει ευρύτερη διεθνή παρουσία
Παρότι το Harvard Business School δηλώνει ότι δεν συνεχίζει τις σχετικές διερευνήσεις, υψηλόβαθμα στελέχη του πανεπιστημίου έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διεθνούς παρουσίας.
Ο Mariano-Florentino Cuéllar, μέλος της διοικούσας αρχής του Harvard, ανέφερε πρόσφατα ότι το πανεπιστήμιο εξετάζει πιο ενεργά τη δημιουργία δομών ή outposts στο εξωτερικό.
Όπως σημείωσε, το Harvard παραμένει «θεμελιωδώς αμερικανικό ίδρυμα», αλλά ταυτόχρονα έχει παγκόσμιο ρόλο και διεθνείς σχέσεις.
Μειώνεται το ενδιαφέρον διεθνών φοιτητών για τις ΗΠΑ
Η συζήτηση για επέκταση εκτός ΗΠΑ συμπίπτει με μια ευρύτερη τάση υποχώρησης της διεθνούς ζήτησης για σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια.
Οι εγγραφές διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι μεταναστευτικοί περιορισμοί, οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας και το πολιτικό κλίμα αποθαρρύνουν μέρος των υποψηφίων.
Παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές απασχόλησης αποφοίτων κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, με μικρότερο ποσοστό αποφοίτων να βρίσκει εργασία μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
Αυστηρότερος έλεγχος και στις φοιτητικές άδειες εργασίας
Η πίεση προς τα πανεπιστήμια δεν περιορίζεται στις βίζες.
Η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης έχει ενισχύσει τον έλεγχο των αδειών Curricular Practical Training, οι οποίες επιτρέπουν σε διεθνείς φοιτητές να εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ έχει παρουσιάσει προτάσεις για αναμόρφωση του συστήματος πιστοποίησης των πανεπιστημίων, με στόχο μεγαλύτερο άμεσο έλεγχο των δραστηριοτήτων τους.
Η υπόθεση του Harvard δείχνει ότι η σύγκρουση μεταξύ κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων και της κυβέρνησης Τραμπ δεν αφορά πλέον μόνο τη χρηματοδότηση και την πολιτική εποπτεία, αλλά μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη γεωγραφία της ανώτατης εκπαίδευσης.