Helpdesk: Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΞΕΕ για τους ξενοδόχους που αναζητούν κεφάλαια

Helpdesk: Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΞΕΕ για τους ξενοδόχους που αναζητούν κεφάλαια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε μια προσπάθεια να φέρει τα μέλη του πιο κοντά στις πηγές χρηματοδότησης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας παρουσίασε την καινοτόμο υπηρεσία Helpdesk για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης του κλάδου, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ernst & Young.

Η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος, αρχής γενομένης από 1η Μαρτίου 2022 και οι ξενοδόχοι έχουν αρχίσει να κάνουν τα κουμάντα τους, τόσο σε επίπεδο προκρατήσεων και επαφών με τις ξένες αγορές, ενώ αναζητούν τρόπους για να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ταξιδιώτη.

Εκτός από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέρος εκ των οποίων θα απορροφήσει και ο κλάδος του τουρισμού, υπάρχουν και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε μια προσπάθεια να φέρει τα μέλη του πιο κοντά στις πηγές χρηματοδότησης, παρουσίασε σήμερα την καινοτόμο υπηρεσία Helpdesk για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης του κλάδου, υπηρεσία που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ernst & Young.

Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό διαδραστικό οδηγό προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Με την πρωτοβουλία αυτή, το ΞΕΕ έχει ως στόχο τα ελληνικά ξενοδοχεία και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, να έχουν άμεση  πρόσβαση σε ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση και να υποστηριχθούν μεθοδικά στην αναζήτηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τα επενδυτικά πλάνα τους.

«Δουλεύουμε έτσι ώστε η ελληνική φιλοξενία να συνδεθεί με την βιωσιμότητα. Ήταν ανέκαθεν κρίσιμη η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ωστόσο, πλέον υπάρχει ένα πλούσιο μείγμα χρηματοδοτικών επιλογών και ένα παράθυρο επενδυτικής ευκαιρίας που πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο από τους Έλληνες ξενοδόχους» επεσήμανε ο Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, κ. Τάσος Ιωσηφίδης, προσθέτοντας πως τα “έξυπνα” κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης αλλά και η δυνατότητα για reskilling και upskilling του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού είναι τομείς στους οποίους θα έπρεπε να επενδύσουν άμεσα οι επαγγελματίες του κλάδου.

Τόνισε πως η πληροφόρηση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, εγχώρια και ευρωπαϊκά, υπάρχει διάχυτη, το θέμα όμως είναι πώς θα αξιοποιηθεί σωστά και πώς ο καθένας θα βρει αυτό που χρειάζεται. «Έτσι εστιάσαμε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση και την διαδραστικότητα, να μπορούν δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ερωτήσεις σε ό,τι αφορά την προκαταρκτική και συμβουλευτική στήριξη για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Είναι  νέο μέσο που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για σημαντικές επιτυχίες των ελληνικών ξενοδοχείων».

Μέσα στην ιστοσελίδα θα υπάρχουν παραδείγματα επωφελούμενων επιχειρήσεων που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί έτσι ώστε ο υποψήφιος για την αίτηση να αντιλαμβάνεται κατά πόσο υλοποιήσιμα είναι τα σχέδια της ξενοδοχειακής επιχείρησης και τι προοπτικές υπάρχουν.

«Κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία έχει κρίσιμη σημασία για τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να πετύχουμε την οικονομική ανάκαμψη στη μεταπανδημική περίοδο. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την ελληνική φιλοξενία, η οποία μετά από  μια δύσκολη συγκυρία θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς ένα βιώσιμο αύριο ποιότητας και ανταγωνιστικότητας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα καθώς με τη νέα υπηρεσία Helpdesk που υλοποιήσαμε με τη συνεργασία της Ernst & Young,  βοηθάμε με ένα καινοτόμο τρόπο  τα μέλη μας να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτή την πρόκληση, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους και να μη μείνει κανένας πίσω» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Την εν λόγω πρωτοβουλία χαιρέτισε η κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, η νέα Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού. «Θα συμπράξουμε  και θα είμαστε αρωγός σε αυτή την εξαιρετική προσπάθεια που εκπονείται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Από την 1 Μαρτίου ανοίγει και επίσημα ο ελληνικός τουρισμός. Επομένως θα πρέπει να λέμε λιγότερα λόγια και να κάνουμε πολλή δουλειά».

Όλοι συμφώνησαν ότι δεν νοείται τουρισμός χωρίς κατάρτιση και εξειδίκευση και ζήτησαν να δοθεί σχετική μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα αποτελέσματα θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, αλλά και για την οικονομία στο σύνολό της.

Τέλος, η διοίκηση του ΞΕΕ αποκάλυψε πως πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν νέες δράσεις βιωσιμότητας προκειμένου ο κλάδος να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα.