H&M και Zara κλείνουν καταστήματα και ποντάρουν περισσότερο στις διαδικτυακές πωλήσεις

H&M και Zara κλείνουν καταστήματα και ποντάρουν περισσότερο στις διαδικτυακές πωλήσεις
epa02927803 A woman walks past a shop of the Spanish retail shops group Zara, belonging to Spanish textile group Inditex, in Madrid, Spain, 21 September 2011. Inditex announced its 2011 half year results on 21 September 2011. Inditex won 717 million euro between January and June 2011, 14 percent more than same period in 2010. Inditex's sales grew up in all its markets, especially in Asia, and thanks to the raise of the online shopping. EPA/PACO CAMPOS
Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον κλάδο της ένδυσης άργησαν να αντιδράσουν στην απειλή του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά φαίνεται ότι πλέον λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να επιβιώσουν - και ίσως και να αναπτυχθούν.

του Geoffrey Smith

Η Hennes & Mauritz, η σουηδική εταιρεία πίσω από τα γνωστά brands H&M, Monki και Weekday, καθώς και η ισπανική Inditex (στην οποία ανήκουν τα Zara και Massimo Dutti), επωφελούνται πλέον από αποφάσεις που έλαβαν πέρυσι για βελτιστοποίηση του δικτύου φυσικών καταστημάτων τους και για εστίαση στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Πριν από 18 μήνες, η H&M πάλευε να αναβαθμίσει το διαδικτυακό της κατάστημα ενώ ετοιμαζόταν να ανοίξει περισσότερα καταστήματα που δεν υπήρχε καμία περίπτωση να βγάλουν τα λεφτά τους. Το φετινό καλοκαίρι όμως είναι διαφορετικό, με τις πωλήσεις της καλοκαιρινής κολεξιόν να είναι αυξημένες κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και με το στοκ της να αναμένεται να μειωθεί για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Συνολικά, οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό 14ετίας που σημείωσαν τον περασμένο Αύγουστο.

Το κλειδί στη βελτίωση των επιδόσεων της H&M είναι η νέα της προσέγγιση ως προς το δίκτυο καταστημάτων της. Πέρυσι έκλεισε 140 καταστήματά της, ενώ και φέτος αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νέων καταστημάτων που επρόκειτο να ανοίξει, από 175 σε 130 παγκοσμίως. Η στρατηγική αυτή, που η εταιρεία αποκαλεί «βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου καταστημάτων» αναμένεται να συνεχιστεί.

Εντωμεταξύ, υπό την ηγεσία του πρώην CEO Pablo Isla, η Inditex, μητρική της Zara, είδε τον αριθμό των καταστημάτων της παγκοσμίως να τριπλασιάζεται στα 7.500 περίπου. Ένα μέρος της αύξησης αυτής αντανακλούσε μια προσπάθεια διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας με τα γνωστά brands Massimo Dutti και Bershka. Όμως, αρκετά καταστήματα δεν μπορούσαν να βγάλουν τα λεφτά τους, εν μέσω της κυριαρχίας του e-commerce. Ο Isla αντέδρασε κλείνοντας 355 καταστήματα πέρυσι – 76% περισσότερα απ’ ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Φέτος, με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Carlos Crespo στο τιμόνι της εταιρείας, η εταιρεία αναμένεται να κλείσει 250 καταστήματα ενώ παράλληλα θα ανοίξει 300.

Πάντως, παρά το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων, συνολικά ο αριθμός των καταστημάτων και των δύο εταιρειών αναμένεται να αυξηθεί φέτος. Αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς ο κλάδος ένδυσης – μόνο στις ΗΠΑ – πρόκειται να μειώσει τον συνολικό αριθμό καταστημάτων κατά 4.500 το 2019 (δηλαδή θα κλείσουν 4.500 περισσότερα καταστήματα απ’ αυτά που θα ανοίξουν). Πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων του κλάδου ένδυσης μειώθηκε κατά 2.600.