HR Tech World: Startups και νέες τεχνολογίες αλλάζουν για πάντα τον κλάδο

HR Tech World: Startups και νέες τεχνολογίες αλλάζουν για πάντα τον κλάδο

Brexit, Trump, ψηφιακή μετάβαση... Οι προκλήσεις για τον κλάδο του ανθρώπινου δυναμικού δε σταματάνε ποτέ. 

Εδώ και μια πενταετία το HR Tech World συγκεντρώνει χιλιάδες θεατές που θέλουν να μάθουν τα πάντα για τη διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου. Αυτή η χρονιά το συνέδριο θα ταξιδέψει σε τρία διαφορετικά μέρη, ενώ πάνω από 10.000 επισκέπτες από περισσότερες από 120 χώρες θα δώσουν το παρόν. Το Λονδίνο είναι ο πρώτος σταθμός, με το Σαν Φρανσίσκο και το Άμστερνταμ να ακολουθούν και το Fortune βρίσκεται εκεί.

Η τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση των εταιρειών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της πρώτης μέρας του συνεδρίου. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι μισές θέσεις εντός των εταιρειών θα έχουν καταργηθεί και θα έχουν αντικατασταθεί από τεχνολογικά εργαλεία. Τα ρομπότ  και ο αυτοματισμός που φέρνουν σε διάφορους τομείς απειλούν θέσεις εργασίας, καθώς υπόσχονται να γλιτώσουν χρόνο και φυσικά χρήμα από τις εταιρείες. Σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, οι τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν είναι σε θέση να προσφέρουν αυτοματοποιημένα το 45% των δραστηριοτήτων που κάνουν οι άνθρωποι και πληρώνονται γι’ αυτές.

Πώς θα κεφαλοποιήσουν οι εταιρείες τα νέα αυτά δεδομένα, πώς θα διαχειριστούν τη νέα αυτή τάξη πραγμάτων και κυρίως ποιο είναι το μέλλον της εργασίας;  Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου θα προσπαθήσουν τις δύο αυτές ημέρες του συνεδρίου να απαντήσουν.

hr

Αλλάζοντας τη διαχείριση των ομάδων

Με την οικονομική κρίση να πλανάται ακόμη πάνω από την Ευρώπη και τις προκλήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, είναι μείζονος σημασίας να δούμε πώς τα τμήματα HR των εταιρειών θα καταφέρουν να ανταποκριθούν και να γεφυρώσουν το χάσμα με την τεχνολογία.

Τη στιγμή που οι μεγάλες εταιρείες, με πολλά χρόνια δραστηριότητας, προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να υιοθετήσουν νέα μοντέλα, που θα τις κάνουν πιο ελκυστικές στους Millennials, οι οποίοι αναμένεται μέχρι το 2020 να έχουν καλύψει πάνω απ’ το 50% των θέσεων εργασίας στις εταιρείες, υπάρχουν αρκετές startups που δημιουργούν μια σειρά από εργαλεία, ώστε οι εταιρείες αυτές να καταφέρουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ο χώρος του disruptHR γέμισε με φιλόδοξες ομάδες, οι οποίες έχουν καταφέρει να δώσουν λύσεις σε βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν εταιρείες και επενδυτές, και ολοκληρώθηκε με το διαγωνιστικό κομμάτι.

d1fc6bc9-5bed-489b-b5df-48e7e2b22f7b

Για δεκαετίες, ο χώρος του HR ήταν για πολλούς συνώνυμο των προσλήψεων και αρκετές φορές της μισθοδοσίας. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, ειδικά σε χώρες της Ευρώπης, μέχρι να γίνει αντιληπτή η μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου τμήματος εντός της εταιρικής πυραμίδας και μέχρι τα στελέχη να καταλάβουν πώς οι καλές και επιτυχημένες εταιρείες δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα ενός καλού προϊόντος, αλλά επίσης και της ομάδας που κρύβεται πίσω από αυτό.

hr5

Ομάδες οι οποίες μεγαλώνουν, αλλάζουν και έχουν διαρκώς νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Κάπως έτσι, το βλέμμα των επενδυτών στράφηκε τη τελευταία πενταετία προς τις HR tech companies, επενδύοντας τεράστια ποσά σε εταιρείες του κλάδου.

hr4

Οι εταιρείες που κερδίζουν τη “μερίδα του λέοντος” από τις επενδύσεις

Όπως εξηγεί ο Jason Corsello, Vice President of Corporate Strategy and Development στην Cornerstone OnDemand, το 2015 επενδύθηκαν ασύλληπτα ποσά στον κλάδο του HR, ενώ το 2016 τα χρήματα αυτά μειώθηκαν στο μισό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 επενδύθηκαν πάνω από 2,4 δισ. δολάρια σε 383 συμφωνίες, ποσό μεγαλύτερο κατά 62% σε σχέση με το 2014, ενώ αν συγκρίνει κανείς τα ποσά συγκριτικά με μια επταετία πίσω βλέπουμε μια αύξηση της τάξης του 707%!

Σήμερα, μια νέα γενιά εταιρειών υπόσχεται να αλλάξει όσα ξέραμε στο κομμάτι των Ανθρώπινων Πόρων και να βοηθήσει τις εταιρείες να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα, να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων τους, ώστε να τους αξιοποιήσουν καλύτερα και να τους αναπτύξουν.

Ανάμεσα στις ομάδες που έδωσαν το στίγμα τους στο disruprt HR και ξεχώρισαν, ήταν οι Coorpoacademy και Learninghubz, oι οποίες δραστηριοποιούνται στον κομμάτι της εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Ο Jean-Marc Tassetto, συνιδρυτής του Coorpacademy, μίλησε για το μέλλον της ψηφιακής εταιρικής εκπαίδευσης. Όπως δήλωσε, η εταιρεία του θέλει να ξαναγράψει τα στάνταρντ του e-learning. «Ποτέ δε σταματάμε να μαθαίνουμε, αλλά σταματάμε να δείχνουμε τον ίδιο ενθουσιασμό» τονίζει και παρουσιάζει το δικό του «Netflix για την εκπαίδευση», όπως το αποκαλεί.

Πρόκειται για μια συνδρομητική υπηρεσία που επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να έχει πρόσβαση σε υλικό – όπως ακριβώς έχει πρόσβαση σε σειρές και ταινίες. Οι σχεδιαστές της Coorpacademy μαζί με ανθρώπους απ’ τις ενδιαφερόμενες εταιρείες καταγράφουν τις ανάγκες και τις θεματικές πάνω στις οποίες θέλουν να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι. Μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, όπου ο καθένας θα μπορεί να το παρακολουθεί όποτε (και από όποια συσκευή) θέλει, βασισμένο σε ερωτήσεις, gamification και μέσω του social learning υπόσχονται πώς οι εργαζόμενοι δε θα θέλουν να σταματήσουν να… μαθαίνουν νέα πράγματα.

hr6

Αρκετοί λένε πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Τη φήμη αυτή επιβεβαίωσε και ο João Nogueira Santos, συν-ιδρυτής και CEO του Learninghubz.com. Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, χρειάστηκε να παρακολουθήσει αρκετά εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία όμως κατέληγαν να είναι ιδιαίτερα βαρετά για αρκετούς εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νεαρούς σε ηλικία.

Τη στιγμή που αρκετοί εργαζόμενοι επιλέγουν το YouTube για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά βίντεο ή on line μαθήματα, οι εταιρείες επιμένουν στις παραδοσιακές μεθόδους. Το κενό αυτό αποφάσισε να καλύψει η ομάδα του, δημιουργώντας μια πλατφόρμα με πάνω από 2.500 βίντεο από περισσότερες από 200 πηγές και σε δεκάδες κατηγορίες. Τα βίντεο αυτά είναι είτε παρουσιάσεις, είτε ομιλίες, είτε short courses και απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες, από τα junior μέχρι τα ανώτατα επίπεδα της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να μοιράζονται μεταξύ τους τα βίντεο και να προτείνουν τα πιο ενδιαφέροντα, δημιουργώντας έτσι μια εταιρική κουλτούρα που βασίζεται στην πραγματική ανάπτυξη!

hr7

Με το βλέμμα στραμμένο στο disrupt

Το disruptHR δεν είναι ένας ακόμα διαγωνισμός στο πλαίσιο ενός πολυσυνεδρίου. Η τεχνολογία μεταμορφώνει τη καθημερινότητα  και κατ’ επέκταση αλλάζει  και τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Η ψηφιακή τεχνολογία «έφερε» στο τραπέζι νέα δεδομένα, που αρκετές εταιρείες μπορεί να μην είχαν καν σκεφτεί, αλλάζοντας ριζικά το HR.

Οι ομάδες που συμμετέχουν κάθε χρονιά στον διαγωνισμό, είναι εκείνες που κάνουν πραγματικά τη διαφορά στο οικοσύστημα. Οι νικητές των τελευταίων ετών κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εξελιχθούν από startups σε επιτυχημένες εταιρείες που τζιράρουν εκατομμύρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η TalentBin (νικήτρια ομάδα του 2014) που εξαγοράστηκε απ’ την Monster και η φιναλίστ του 2013, Zao, που εξαγοράστηκε απ’ την Amris. Παράλληλα, οι υπόλοιπες ομάδες όπως Work4, GooodJob, Appical, BraveNew, TribePad, Sonru, Apploi, Jobfig, socialtalent, και άλλες, ακολουθούν μια ανοδική πορεία.

Αυτή τη χρονιά ήταν η σειρά εταιρειών που επίσης ξεχωρίζουν. Το Flow, ένα project management εργαλείο, το Workometry, ένα εργαλείο για feedback μέσα από ανοιχτές ερωτήσεις, το  Textio , μια προηγμένη πλατφόρμα για καλύτερες αγγελίες εργασίας, η Peachy Mondays, μια πλατφόρμα για έρευνες και feedback των εργαζομένων και το Staffbase, ένα εταιρικό app που βοηθά την εταιρική επικοινωνία, έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό. Αποσπώντας το απόλυτο πεντάρι από σχεδόν όλους τους κριτές, νικήτρια ομάδας ήταν η Textio, διεκδικώντας 10.000 λίρες.

Screen Shot 2017-03-21 at 20.01.55

“Έξυπνες” αγγελίες εργασίας

Η Kieran Snyder, CEO της εταιρείας, με Διδακτορικό στη Γλωσσολογία ξέρει σίγουρα πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις, κι αποφάσισε να το διδάξει και στις εταιρείες.

Είχατε σκεφτεί ποτέ πόσο πιο «έξυπνη» θα ήταν η διαδικασία της πρόσληψης αν οι εταιρείες μπορούσαν να ξέρουν από τη πρώτη στιγμή που δημοσιεύουν μια αγγελία ποιοι θα κάνουν αίτηση, αν θα είναι οι περισσότεροι άντρες ή γυναίκες, από ποια περιοχή και πόσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να καλυφθεί η θέση;

Η ομάδα του Textio, όχι μόνο το σκέφτηκε, αλλά το εφάρμοσε. Το Textio βοηθά τις εταιρείες να γράφουν πιο σωστές και πιο αποτελεσματικές αγγελίες εργασίας. Η πλατφόρμα μπορεί μέσα από μια πολύ εύκολη διαδικασία να προβλέψει τα ποσοστά επιτυχίας της αγγελίας, συγκρίνοντας την με σχεδόν 70 εκατ. παρόμοιες!

672027e0-018c-4d8b-9421-3d318f418d3c

Χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες πληροφορικής, οποιοσδήποτε απ’ την ομάδα προσλήψεων μπορεί να δει το «σκορ» της κάθε αγγελίας. Αναλύοντας τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι recruiters, η πλατφόρμα «σκανάρει» το κείμενο και όπως ο διορθωτής «κοκκινίζει» τυχόν λάθη, έτσι και αυτή χρωματίζει με διακυμάνσεις τις λέξεις και προτείνει άλλες προς αντικατάσταση που θα προσελκύσουν καλύτερους υποψήφιους.

Η εταιρεία έχει ήδη σηκώσει πάνω από 9 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις και έχοντας στο πελατολόγιο της κορυφαίες εταιρείες, όπως Apple, Microsoft, Vodafone, Credit Suisse, Bloomberg, Cisco, Johnson & Johnson έχει να δείξει απτά αποτελέσματα: Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τη πλατφόρμα έχουν έως και 25% περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν πιο καταρτισμένους υποψήφιους, 23% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν γυναίκες αίτηση για εργασία και 17% περισσότερες πιθανότητες να καλύψουν πιο γρήγορα τη θέση.

Μέχρι στιγμής το Textio είναι διαθέσιμο μόνο στα αγγλικά, χρησιμοποιείται τόσο από εδραιωμένες εταιρείες όσο και από startups, ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε άλλες γλώσσες.

Οι εταιρείες αυτές, υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ζούμε, και όπως εξηγεί ο Jason Corsello στο Fortune τα νέα δεδομένα θα στρέψουν ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τον συγκεκριμένο κλάδο.