Η HRW επιβεβαιώνει τις μαζικές εκτελέσεις από το ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Η HRW επιβεβαιώνει τις μαζικές εκτελέσεις από το ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί δια αέρος να διακόψει την προέλαση των τζιχαντιστών προς τη Βαγδάτη, πάνω από την οποία πετούν οπλισμένα drones των ΗΠΑ.

Με αεροπορικές επιδρομές στα περίχωρα της πόλης Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης, συνεχίστηκε και σήμερα η επιχείρηση αναχαίτισης των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ.

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις υπερασπίστηκαν σήμερα το πανεπιστήμιο της πόλης, τον έλεγχο του οποίου ανέκτησαν χθες από τους τζιχαντιστές αντάρτες σε μια επιχείρηση με τη χρήση ελικοπτέρων. Το πανεπιστήμιο έχει στρατηγική θέση στην οδό η οποία οδηγεί στο Μπάιτζι, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, και σε μια στρατιωτική βάση βόρεια της πόλης, τοποθεσίες που έχουν ήδη καταλάβει οι αντάρτες. 

Οι σουνίτες αντάρτες του ΙΚΙΛ εξαπέλυσαν την επίθεσή τους την 9η Ιουνίου και έκτοτε έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις σε πέντε επαρχίες βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Στις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανακοίνωσε σήμερα πως έχει στην κατοχή της φωτογραφίες, καθώς και εικόνες από δορυφόρους, που δείχνουν ότι οι μαχητές του ΙΚΙΛ διέπραξαν μαζικές εκτελέσεις στο Τικρίτ, το οποίο κατέλαβαν την 11η Ιουνίου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη επισήμανε ότι το ΙΚΙΛ σκότωσε 160 έως 190 άνδρες σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες μέσα και γύρω από την πόλη Τικρίτ -γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν- το διάστημα μεταξύ 11ης και 14ης Ιουνίου. Επεσήμανε επίσης ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύτερος, ωστόσο η δυσκολία στο να εντοπιστούν τα θύματα και η πρόσβαση στην περιοχή έχουν αποτρέψει τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης έρευνας.

«Οι φωτογραφίες και οι εικόνες των δορυφόρων από το Τικρίτ προσφέρουν ξεκάθαρες αποδείξεις ενός φρικτού εγκλήματος πολέμου που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω», δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων της οργάνωσης Πίτερ Μπούκαρτ σε μια ανακοίνωση. «Εκείνοι και όσοι διαπράττουν καταχρήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μάτια των Ιρακινών και όλου του κόσμου παρακολουθούν».

Φωτογραφίες που ανήρτησε στον ιστότοπό της η HRW απεικονίζουν άνδρες που έχουν παραταχθεί ο ένας δίπλα στον άλλο μπρούμυτα μέσα σε τάφρους, τους οποίους πυροβολούν και σκοτώνουν οι ένοπλοι.

«Κατά τη διάρκειας μιας ένοπλης σύγκρουσης, η δολοφονία οιουδήποτε προσώπου που δεν έχει ενεργή συμμετοχή στις εχθροπραξίες, περιλαμβανομένων στρατιωτών που έχουν παραδώσει τα όπλα τους και εκείνων που κρατούνται αιχμάλωτοι, είναι ένα έγκλημα πολέμου» τονίζει η HRW. «Οι φόνοι, όταν διαπράττονται με συστηματικό τρόπο και σε μεγάλη κλίμακα και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας προμελετημένης πολιτικής μιας οργανωμένης ομάδας, μπορούν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Αμερικανικά drones πετούν πάνω από τη Βαγδάτη
Μερικά αμερικανικά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, οπλισμένα με πυραύλους, πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Βαγδάτη και τα περίχωρά της προκειμένου να «προστατευθούν», εφόσον είναι αναγκαίο, στρατιωτικοί και διπλωμάτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην ιρακινή πρωτεύουσα, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος. «Ξεκινήσαμε τις τελευταίες 48 ώρες» αυτού του είδους τις πτήσεις, προσέθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Το ενδεχόμενο να εξαπολυθεί μια επίθεση με πλήγματα εναντίον των σουνιτών ανταρτών αποκλείεται σε αυτό το στάδιο, εκτός εάν πρόκειται για την υπεράσπιση Αμερικανών που διατρέχουν κίνδυνο. Άλλωστε, τέτοιου είδους επιθέσεις εξάλλου απαιτούν την άδεια του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την οποία δεν έχει δώσει σε αυτό το στάδιο.

Τα πολεμικά drones προστίθενται σε εκείνα που εκτελούν αποστολές παρακολούθησης πάνω από το Ιράκ μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη F-18 του αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους. Περίπου 30 έως 35 πτήσεις αναγνώρισης με στόχο να εκτιμηθεί η πρόοδος των μαχητών του ΙΚΙΛ πραγματοποιούνται καθημερινά.

Διαβάστε ακόμη:

Αεροπορικές επιδρομές της Συρίας κατά του ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ